Met behulp van de Welzijnsgids

Bijgewerkt: 21 april 2025

We vinden je welzijn, zowel online als offline, belangrijk. We willen dat je het gevoel hebt dat je de controle hebt over je TikTok-ervaring en dat je de technologie kunt gebruiken op een manier die voor jou goed voelt. Om jou en onze bredere community beter te ondersteunen, werkt TikTok samen met deskundigen om toolkits te ontwikkelen waarmee iedereen meer te weten kan komen over het verbeteren van het welzijn en om een ondersteunende online community op te bouwen.

Je digitale welzijn beoordelen

Digitaal welzijn is iemands geestelijke en fysieke gezondheid in de context van digitale of online activiteiten. Het omvat de manier waarop mensen omgaan met technologie en het internet en ondersteunt een gezonde en evenwichtige relatie met digitale apparaten en online content.

Het evalueren van je digitale welzijn vereist zelfbewustzijn. Je kunt als volgt beoordelen hoe je digitale gewoonten je lichamelijke en geestelijke gezondheid beïnvloeden:

Door na te denken over je schermtijd

Door je emotionele toestand na schermtijd te beoordelen

Door op je slaappatronen en -kwaliteit te letten

Door je productiviteit na online activiteiten te beoordelen

Door online interactie te beoordelen

Door online privacy- en beveiligingspraktijken te evalueren

Door na te denken over de content die je online consumeert

Tips om na te denken over schermtijd

Omdat technologie ons dagelijks leven blijft aanvullen, kunnen we allemaal manieren gebruiken om balans te vinden in ons digitale welzijn.

Hier zijn 7 vragen, opgesteld in samenwerking met experts van Internet Matters, die je helpen om samen na te denken over gezonde en evenwichtige digitale gewoonten.

Voor gebruik
  • Wat wil ik uit mijn tijd online halen?
    Wil je contact maken met vrienden? Ontspannen? Vermaakt worden? Door te bedenken wat je ergens uit hoopt te halen voordat je begint, wordt het makkelijker om na te denken over wat je gedrag beïnvloedt en of de ervaring was zoals je had gehoopt.
  • Zijn er andere dingen die ik zou moeten doen?
    Waar moet ik prioriteit aan geven? Wat is de beste volgorde om dingen te doen? Door voordat je ergens aan begint deze snelle check te doen, kun je ervoor zorgen dat de activiteit geen negatieve invloed heeft op de rest van je dag.
  • Maakt deze activiteit de rest van mijn dag beter?
    Kun je een recept proberen dat je online hebt gezien voor het eten dat je later voor vrienden maakt? Kun je content maken op basis van je vaardigheden, ervaringen of interesses? Zou een vriend of familielid mee willen doen? We halen het beste uit wat we doen door na te denken over hoe alles in onze dag in elkaar past.
Tijdens gebruik
  • Hoe voel ik me – aan het begin, tijdens en na afloop?
    Is hoe ik me voel veranderd? Voel ik me beter of slechter? Voel ik me zoals ik verwachtte? Wat beïnvloedde hoe ik me voel? Nadenken over hoe je je voelt voor, tijdens en na een activiteit is een goede gewoonte om aan te leren en kan je helpen bewust te zijn van hoe dit je welzijn beïnvloedt, zowel in positieve als in negatieve zin.
Na gebruik
  • Hoe heb ik mijn tijd besteed?
    Heb ik iets nieuws geleerd? Heb je een video gekeken die door iemand anders is gemaakt? Heb je zelf iets gemaakt? Nadenken over wat we hebben gedaan, en niet alleen over hoelang we iets hebben gedaan, kan ons helpen onze acties te begrijpen en daar in de toekomst bewuster mee om te gaan.
  • Heb ik gedaan wat ik wilde doen?
    Had je een plan en heb je je eraan gehouden? Had je geen plan en waar heeft dat je gebracht? Verwachtte je te doen wat je hebt gedaan? Wat leidde je acties? Op deze manier nadenken kan helpen om je gedrag te begrijpen en wat je kan beïnvloeden.
  • Had mijn ervaring beter kunnen zijn?
    Wat ging er goed? Wat ging niet goed? Waarom? Nadenken over wat de volgende keer anders kan of wat je het meeste plezier gaf bij een activiteit, kan je helpen je volgende ervaring beter te maken!

Tools om je digitale welzijn op het platform te ondersteunen

De functies voor digitaal welzijn op TikTok helpen jou – of een jongere onder jouw hoede – om bewust om te gaan met je tijd online. Ze beperken ook content die misschien niet voor iedereen geschikt is. Deze instellingen kunnen verschillen afhankelijk van je regio en appversie.

Dagelijkse schermtijd is een functie waarmee je kunt bepalen hoeveel tijd je dagelijks op TikTok wilt besteden. Op TikTok wordt elke account van een gebruiker onder de 18 automatisch ingesteld op een dagelijkse schermtijdlimiet van 60 minuten.

Schermtijddashboard is een functie die je eenvoudig kunt gebruiken en die zicht biedt op hoe en wanneer je TikTok gebruikt. Je kunt je ook aanmelden voor 'Wekelijkse schermtijdupdates', zodat deze inzichten rechtstreeks in je inbox worden afgeleverd. Zo kun je bewustere keuzes maken over je gebruik en gerichter zijn in je gebruik.

Schermtijdpauze is een functie die je vraagt een pauze te nemen na een bepaalde tijd onafgebroken schermtijd. De tijd kun je zelf instellen.

Beperkte modus is een optie die de weergave beperkt van content die mogelijk niet voor iedereen geschikt is. Deze kan in en uit worden geschakeld via je accountinstellingen. De beperkte modus is ook een van de functies die een ouder rechtstreeks kan bedienen als Gezinskoppeling is ingeschakeld.

Hier zijn enkele extra bronnen voor meer informatie over digitaal welzijn.

Communityleden in nood steunen

De veiligheid en het welzijn van de leden van onze TikTok-community heeft onze hoogste prioriteit. We hebben allemaal een rol om elkaar te helpen veilig te blijven en steun te vinden tijdens geestelijke worstelingen.

Bij gedachten aan zelfmoord of zelfbeschadiging is de kans het grootst dat mensen hun toevlucht zoeken tot vrienden en communityleden. Vrienden en communityleden merken het waarschijnlijk ook als iemand het moeilijk heeft. Maar weet je wat je moet doen als je ziet dat iemand hulp kan gebruiken?

Uit onderzoek blijkt dat sommige manieren om steun te bieden veiliger en doeltreffender zijn dan andere. Hieronder vind je tips om je te helpen reageren op iemand die worstelt met zelfmoord of zelfbeschadiging.

Signalen van worsteling

Het is belangrijk om de signalen te herkennen van iemand die met een probleem worstelt:

  1. Direct over zelfmoord of zelfbeschadiging praten, bijvoorbeeld "ik wil dood", de wens of manieren noemen om een eind aan hun leven te maken, video's delen van recente zelfbeschadiging.
  2. Indirect over zelfmoord of zelfbeschadiging praten. Soms gebruiken mensen zachtere taal, bijvoorbeeld "Ik wil dat de pijn ophoudt", "Ik kan er niet meer tegen".
  3. Huilen, praten over van streek zijn, zich hopeloos voelen, angstig zijn en/of slaapproblemen hebben.
  4. Recente toename van roekeloosheid en risico's opzoeken.
  5. Uiting geven aan emoties door intimiderende en pesterige reacties.
  6. Uiting geven aan ongewone moeilijkheden met dagelijkse taken zoals slapen, douchen of aankleden.

Stappen om een connectie te vinden

Hoe reageer je op iemand die worstelt? Volg deze stappen om een connectie te maken!

BLIJF KALM
  • Het is moeilijk om goed te reageren als je je gestrest voelt. Haal voordat je iets doet enkele keren diep adem, ontspan je lichaam en kalmeer je geest.
  • Bedenk dat de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van iemand anders niet alleen op jou rust; er zijn ook anderen die kunnen helpen. Je hoeft niet deel te nemen aan deze gesprekken als je je er niet klaar voor voelt.
  • Bedenk welke hulp je veilig kunt bieden en welke bronnen er zijn. Overweeg een beroep te doen op een hulplijn of vertrouwde volwassene om je zorgen te bespreken en om je te helpen je reactie te plannen.
  • Sommige mensen vinden het nuttig om eerst hun gedachten op een rijtje te zetten en ze op te schrijven.

REAGEER

Reageren op iemand die het moeilijk heeft, kan diegene helpen zich minder alleen en meer gesteund te voelen. Hier zijn vijf opties om te reageren:

  1. Als je denkt dat iemands leven in direct gevaar is, overweeg dan de hulpdiensten te bellen, een lokale crisislijn of professionele medische hulp. Het beste is dit te doen met medewerking van de persoon in crisis en bij diegene te blijven terwijl die rechtstreeks hulp zoekt.
  2. Als iemands leven niet direct in gevaar is, overweeg dan om hulp te zoeken bij een volwassene die je vertrouwt, een lokale crisislijn of een professional.
  3. Als je content ziet die de Communityrichtlijnen van TikTok schendt, kun je dat in de app melden door deze stappen te volgen. Alle informatie wordt vertrouwelijk en anoniem behandeld. Bovendien krijgt de persoon lokale crisisbronnen.
  4. Als je het niet prettig vindt om privé te reageren, probeer dan openbaar te reageren om gratis lokale crisisinformatie te delen.
  5. Als je je op je gemak voelt om rechtstreeks met de persoon te praten, ga dan verder met het MAKEN van een connectie, bij voorkeur via een privébericht, waarbij je deze richtlijnen volgt.

TOON MEDELEVEN

Zorg voor een balans tussen luisteren en het stellen van open vragen. Erken de emoties en worstelingen van de persoon, maar vermijd te zeggen dat zelfmoord of zelfbeschadiging een nuttige of normale manier is om ermee om te gaan. Probeer de aandacht op de ander gericht te houden. Hoewel je misschien je eigen worstelingen wilt delen, kan dit ertoe leiden dat de ander zich niet gehoord voelt. Probeer te vermijden om meteen problemen te willen oplossen, want dat kan frustrerend zijn voor de persoon in crisis, omdat we buitenstaanders zijn in hun situatie. Voorbeelden van meelevende reacties:

  • "Het is moeilijk om vast te zitten. Soms kan het zwaar zijn om te zien hoe je verder moet gaan."
  • "Het klinkt alsof je wanhopig wilt dat er iets verandert. Wat zou je willen dat anders is?"
  • "Als je uit elkaar gaat, kun je je zo alleen voelen en geïsoleerd van de mensen om wie je geeft! Hoe ga je ermee om?"

STEL DIRECTE VRAGEN

Onderzoek toont aan dat vragen naar zelfmoord de gedachte niet in iemands hoofd plant of het risico verhoogt. In tegendeel, di kan een gesprek op gang brengen dat kan helpen het leven van de persoon te redden:

  • Als je je zorgen maakt, stel dan de directe vraag of de persoon in kwestie op dat moment gedachten heeft over zelfmoord of zelfbeschadiging, bijvoorbeeld "Denk je aan zelfmoord?". Zelfs als je denkt dat iemand het niet meent, vraag het!
  • Als de persoon denkt aan zelfmoord of zelfbeschadiging, vraag dan of diegene (i) methoden om dat te doen; (ii) een specifieke tijd; en (iii) een plaats in gedachten heeft.
  • Als de persoon denkt aan zelfmoord, wees dan voorzichtig en reageer niet veroordelend. Probeer geen dingen te zeggen als "poeh" of "godzijdank". Je kunt het beste iets zeggen als "bedankt voor je eerlijkheid". Zo weet de persoon dat als diegene dergelijke gedachten zou hebben, jij een veilige persoon bent om mee te praten.

NEEM ACTIE

  • De toegang tot methoden voor zelfmoord en zelfbeschadiging beperken is een van de meest effectieve manieren om zelfbeschadiging te voorkomen. Als het veilig kan, verminder dan de toegang tot alles wat de persoon zou kunnen gebruiken om zichzelf te beschadigen.
  • Identificeer een vertrouwd contactpersoon die het communitylid kan aanspreken als de gedachten aanhouden of verergeren. Als het communitylid jong is, help dan een vertrouwde volwassene te vinden, een lokale crisislijn of een professional. Werk samen om te brainstormen wat de persoon kan zeggen en begeleid diegene terwijl deze contact opneemt om het gesprek te beginnen. Als de persoon een favoriete leraar heeft, kan dit ook een geweldige persoon zijn om aan te spreken.
  • Veel mensen vinden het nuttig om een lijst te hebben van 4-5 activiteiten om automatisch te doen als ze het moeilijk hebben. Als je iemand steunt, probeer dan samen activiteiten uit om te zien wat helpt! Een lijst van activiteiten zou er zo uit kunnen zien:
  1. Drink een glas ijskoud water en concentreer je op het gevoel
  2. Neem een lange, warme douche
  3. Lees je favoriete boek opnieuw of luister naar een vrolijk nummer
  4. App je vrienden om steun te krijgen en/of naar hun dag te vragen
  5. Neem contact op met een lokale crisishulplijn om over je gevoelens te praten

BIED MOGELIJKHEDEN

Bied het communitylid mogelijkheden om veilig te blijven en hulp te zoeken:

  • Help barrières verminderen door hulp aan te bieden of door hulplijnnummers of therapeuten te zoeken of door bij de persoon te blijven terwijl deze met een volwassene praat.
  • Zorg dat de persoon de bronnen en hulpmiddelen heeft om de ups en downs aan te kunnen. Moedig de persoon bijvoorbeeld aan een lijst bij te houden van redenen om te leven, van gezonde activiteiten die voor een goed gevoel zorgen en van contacten die diegene door moeilijke periodes kunnen helpen. Herstel van zelfmoord en zelfbeschadiging is niet altijd lineair, het kan erop neerkomen om telkens weer de dag zien door te komen.
Herinneringen

Als je je zorgen maakt, denk er dan aan om de eerste stap te zetten om contact te maken. Je hoeft niet te wachten tot iemand je aanspreekt om te laten zien dat je om iemand geeft.
Voor jezelf zorgen is belangrijk en jij doet er ook toe. Niemand kan de volle verantwoordelijkheid nemen voor de gedachten of daden van een ander. Je hoeft deze gesprekken niet te voeren als je er niet op voorbereid bent of er mentaal niet toe in staat bent.
Er zijn bronnen beschikbaar en je bent niet de enige die verantwoordelijk is voor het welzijn van een vriend of een lid van de community. Voor elkaar zorgen betekent samenwerken. We kunnen mensen helpen veilig te blijven, zich meer verbonden te voelen en toegang te krijgen tot de bronnen die ze nodig hebben.

Bronnen

Zie voor meer informatie, waaronder een lijst van gratis hulplijnen voor iedereen die emotioneel worstelt, het Veiligheidscentrum van TikTok.

Deze toolkit is ontwikkeld in overleg met deskundigen van International Association for Suicide Prevention, Crisis Text Line, ThroughLine, Samaritans of Singapore en Samaritans (UK). Speciale dank gaat uit naar Drs. Thomas Niederkrotenthaler, Dr. Rory O'Connor, Dr. Daniel Reidenberg en Dr. Jo Robinson voor hun advies en onderzoek.

Disclaimer

Als jij of iemand die je kent zelfmoordgedachten of -ideeën heeft, neem dan onmiddellijk contact op met een zorgverlener of een zelfmoordhulplijn. De inhoud van deze gidsen en/of toolkits is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en educatief gebruik en is niet bedoeld voor het verlenen van om geestelijke gezondheidszorg of medische diensten.

OSZAR »