De authentieke welzijnsverhalen die door onze diverse TikTok-community worden gedeeld, kunnen een bron van inzicht en steun zijn. We richten ons op het creëren van een ondersteunende omgeving voor iedereen en een veilige ruimte voor mensen om hun ervaringen, tips en hersteltrajecten te delen.
Welzijn is complex. Mentale en fysieke gezondheidsproblemen kunnen acuut of chronisch, in remissie, onder controle, of ergens daartussenin zijn. Geestelijke en lichamelijke gezondheid kunnen elkaar ook beïnvloeden. Er zijn ups en downs, nieuwe mijlpalen en tegenslagen. Ieders welzijnsverhaal is uniek. We moedigen je aan om zinvol contact met anderen te maken en te onthouden dat het geen wedstrijd is.
Het is ook belangrijk om te onthouden dat TikTok geen vervanging is voor medisch advies. De TikTok-community kan een bron van steun zijn tijdens je welzijnstraject. Maar als je het moeilijk hebt of je zorgen maakt over je eigen welzijnservaringen, moedigen we je aan om contact op te nemen met een zorgverlener.
Welzijn kan voor veel mensen een gevoelig onderwerp zijn. Het kan uitdagend zijn om erover te praten op een manier die zowel jouw geestelijke gezondheid als de geestelijke gezondheid van de hele community beschermt. Om mensen te ondersteunen die hun welzijnsverhaal willen delen, volgen hieronder enkele suggesties om in gedachten te houden bij het maken en delen van content op TikTok. Denk eraan de Communityrichtlijnen van TikTok te lezen om te weten te komen wat niet is toegestaan op TikTok.
Ben je klaar om je verhaal te delen?
Online veilig blijven begint bij jezelf. Voordat je op "opnemen" drukt, is het nuttig om goed na te denken of je klaar bent om je verhaal te delen. Onthoud dat het moeilijk te voorspellen is hoe anderen op jouw welzijnsverhaal zullen reageren, ook als je de beste manieren volgt om je verhaal te delen.
Hieronder staan vijf stappen die je kunnen helpen:
Algemene tips voor het delen van je verhaal
Content delen die helpt, inspireert en informeert.
Wat je deelt en hoe je het deelt is net zo belangrijk als bepalen of je het deelt. Het delen van verhalen over verwerking, hoop en herstel kan anderen helpen door ze voor te lichten en te inspireren en ze het gevoel te geven dat ze er niet alleen voor staan. Je hebt een unieke stem, perspectief en ervaring – gebruik deze om je eigen boodschap en impact vorm te geven.
Hieronder vind je een aantal nuttige basisprincipes die je kunnen helpen om veilig je verhaal te delen.
Nuttige basisprincipes
Meer informatie over het helpen van communityleden in emotionele nood vind je in de Gids voor geestelijk welzijn.
Nuttige gespreksonderwerpen
Hier zijn suggesties voor nuttige onderwerpen om te overwegen voor je eigen content:
- Bronnen, ondersteuning en zelfzorgtips die je nuttig vond
- Nuttige onderdelen van je routine om je welzijn te beheren
- Wat je zou willen zeggen tegen anderen die misschien dezelfde worstelingen doormaken
- Welke stappen mensen kunnen zetten om anderen die het moeilijk hebben te steunen
- Suggesties voor met wie je contact kunt opnemen als je het moeilijk hebt of in een crisis verkeert
- Welke steun je graag had willen hebben tijdens je traject
- Hoe vaak je gezondheidsaandoening voorkomt, welke mythes erover bestaan en waar mensen er meer over te weten kunnen komen
- Hindernissen die je moest overwinnen om een diagnose of behandeling te krijgen en hoe je die overwonnen hebt
- Welke invloed je gezondheidstoestand heeft gehad op je algehele welzijn, scholing, carrière, beroep of hobby's en/of je relaties met vrienden, familie of partners
- Waar mensen zorg kunnen vinden, welke behandelingen worden voorgesteld of hoe mensen specialisten kunnen vinden
- Hoe herstel of behandeling iemands leven verandert (of niet)
- Hoe je herstel definieert of hoe het leven "na herstel" is
- Aanbevelingen en aanmoediging om met vrienden en familie te praten over hun geestelijke gezondheid
- De rol die de maatschappij speelt en hoe onze community kan samenwerken om een gezonde omgeving te creëren
Tips per onderwerp
Praten over zelfmoord of zelfbeschadiging
Als je een bericht plaatst over ervaringen met zelfmoord of zelfbeschadiging, waaronder een eerbetoon aan een dierbare die door zelfmoord is overleden, bieden deskundigen deze extra tips:
Je kunt de Samaritans-gids bekijken voor meer nuttige basisprincipes of de bronnenpagina Zelfmoord en zelfbeschadiging op TikTok bezoeken voor meer informatie.
Praten over eetstoornissen of lichaamsbeeld
Als je berichten plaatst over ervaringen met eetstoornissen of lichaamsbeeld, bieden deskundigen deze extra tips:
Je kunt de TikTok-pagina Eetstoornissen bezoeken voor meer informatie.
Praten over gokverslaving
Als je een bericht plaatst over gokverslaving, bieden deskundigen deze extra tips:
Je kunt de TikTok-pagina Ondersteuning bij gokken bezoeken voor meer informatie.
Praten over middelengebruik
Als je een bericht plaatst over ervaringen met drugs en alcohol, bieden experts deze extra tips:
Je kunt de TikTok-pagina Ondersteuning bij middelengebruik bezoeken voor meer informatie.
Praten over ervaringen met tragische gebeurtenissen
Als je een bericht plaatst over een tragische gebeurtenis, bieden deskundigen deze extra tips:
Je kunt de TikTok-pagina Ondersteuning bij tragische gebeurtenissen bezoeken voor meer informatie.
Tools en functies om je welzijn te beschermen op TikTok.
- We erkennen dat er online geen standaardervaring voor iedereen is. Daarom bieden we verschillende tools waarmee gebruikers hun TikTok-ervaring kunnen controleren en beheren. Bezoek ons Hulpcentrum voor meer informatie over Gebruikersveiligheid en ons Veiligheidscentrum voor meer informatie over Melden.
- TikTok stelt mensen in staat om op allerlei manieren de interactie met elkaar aan te gaan via reacties, directe berichten, Duet, Aanhechten en meer. Deze maken allemaal deel uit van wat een online community boeiend maakt, maar, net als communicatie overal, dragen ze ook het risico in zich van kwetsende interacties. Om voor een gastvrije en ondersteunende community te zorgen, hebben we verschillende appinstellingen (deze variëren afhankelijk van je regio en appversie) waarmee mensen hun TikTok-ervaring kunnen regelen.
Bronnen
Deze toolkit is ontwikkeld in overleg met deskundigen van International Association for Suicide Prevention, Crisis Text Line, Through Line, Samaritans of Singapore en Samaritans (UK). Special thanks to Drs. Thomas Niederkrotenthaler, Rory O’Connor, Daniel Reidenberg, and Jo Robinson for their advice and research.
Disclaimer
Als jij of iemand die je kent zelfmoordgedachten of -ideeën heeft, neem dan onmiddellijk contact op met een zorgverlener of een zelfmoordhulplijn. De inhoud van deze gidsen en toolkits is niet gecontroleerd door TikTok, is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en educatief gebruik en is niet bedoeld voor het verlenen van geestelijke gezondheidszorg of medische diensten.
"Veilig je verhaal delen" op TikTok moet niet worden gezien als vervanging voor een medische, psychologische of psychiatrische diagnose, behandeling of advies. Zie niet af van en wacht niet met het inwinnen van professioneel medisch advies vanwege content en/of materiaal dat je mogelijk hebt gelezen en/of gehoord op TikTok. Je hoeft niet deel te nemen aan deze gesprekken als je je er niet klaar voor voelt. Door je verhalen en/of ervaringen te delen op TikTok, persoonlijk of anderszins, erken je en ga je ermee akkoord dat er geen verwachting is van privacy van de informatie die je deelt.