Hoe je je verhaal kunt delen

Bijgewerkt: 7 januari 2025

De authentieke welzijnsverhalen die door onze diverse TikTok-community worden gedeeld, kunnen een bron van inzicht en steun zijn. We richten ons op het creëren van een ondersteunende omgeving voor iedereen en een veilige ruimte voor mensen om hun ervaringen, tips en hersteltrajecten te delen.

Welzijn is complex. Mentale en fysieke gezondheidsproblemen kunnen acuut of chronisch, in remissie, onder controle, of ergens daartussenin zijn. Geestelijke en lichamelijke gezondheid kunnen elkaar ook beïnvloeden. Er zijn ups en downs, nieuwe mijlpalen en tegenslagen. Ieders welzijnsverhaal is uniek. We moedigen je aan om zinvol contact met anderen te maken en te onthouden dat het geen wedstrijd is.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat TikTok geen vervanging is voor medisch advies. De TikTok-community kan een bron van steun zijn tijdens je welzijnstraject. Maar als je het moeilijk hebt of je zorgen maakt over je eigen welzijnservaringen, moedigen we je aan om contact op te nemen met een zorgverlener.

Welzijn kan voor veel mensen een gevoelig onderwerp zijn. Het kan uitdagend zijn om erover te praten op een manier die zowel jouw geestelijke gezondheid als de geestelijke gezondheid van de hele community beschermt. Om mensen te ondersteunen die hun welzijnsverhaal willen delen, volgen hieronder enkele suggesties om in gedachten te houden bij het maken en delen van content op TikTok. Denk eraan de Communityrichtlijnen van TikTok te lezen om te weten te komen wat niet is toegestaan op TikTok.

Ben je klaar om je verhaal te delen?

Online veilig blijven begint bij jezelf. Voordat je op "opnemen" drukt, is het nuttig om goed na te denken of je klaar bent om je verhaal te delen. Onthoud dat het moeilijk te voorspellen is hoe anderen op jouw welzijnsverhaal zullen reageren, ook als je de beste manieren volgt om je verhaal te delen.

Hieronder staan vijf stappen die je kunnen helpen:

Stap 1: nadenken over je bedoelingen en waar je over wilt praten:

Mensen kunnen meerdere redenen hebben waarom ze hun verhaal willen delen, zoals zich "gezien" willen voelen, steun zoeken, bewustzijn creëren, eenzaamheid verminderen of zich verveeld voelen. Het is ook belangrijk om na te denken over welk deel van je verhaal je wilt delen en hoe je dat wilt doen. De volgende vragen kunnen je helpen om na te denken over je bedoelingen en waar je over wilt praten:

  • Welk deel van mijn verhaal wil ik delen?
  • Wat zijn mijn redenen om het te delen? Wat wil ik bereiken door het te delen? Wat is mijn doel?
  • Waarom geef ik om dit onderwerp? Past het plaatsen hiervan bij mijn persoonlijke waarden?
  • Hoe wil ik het delen? In een video, Story, LIVE, lied, reactie of op een andere manier?
  • Welke stijl wil ik gebruiken om het te delen? Een educatieve stijl, muzikale stijl, POV-stijl of een andere stijl?
Stap 2: nadenken over hoe het maken van de content je geestelijke gezondheid kan beïnvloeden:

Het delen van je verhaal kan je geestelijke gezondheid al beïnvloeden nog voordat je het plaatst. Bij het maken van content moet je terugkijken en nadenken over je ervaringen. Dit kan allerlei gevoelens oproepen, zoals verdriet, nostalgie, schaamte of trots. Deze ervaring is voor iedereen anders. De volgende vragen kunnen je helpen om na te denken over hoe het maken van de content jou zou kunnen beïnvloeden:

  • Hoe voel ik me meestal als ik aan mijn welzijnsverhaal denk?
  • Hoe voel ik me bij het zien van of luisteren naar een opname van mezelf, tijdens het bewerken of bij het afspelen?
  • Heb ik een plan om met alle emoties die bij me opkomen om te gaan?
  • Is het delen van mijn verhaal nuttig en niet schadelijk voor mijzelf of anderen?
Stap 3: nadenken over wat je prettig vindt om te delen:

Het is belangrijk om te weten wat je grenzen zijn voordat je je verhaal deelt. Sommigen vinden het geen probleem om persoonlijke details te delen. Andere mensen vinden het prettiger om hun welzijn oppervlakkiger te bespreken. De volgende vragen kunnen je helpen je grenzen te bepalen:

  • Hoe zou ik het vinden als vreemden, klasgenoten, collega's, communityleden, vrienden of familie weet zouden hebben van:
    • Intieme details over mijn geestelijke of lichamelijke gezondheid?
    • De geestelijke of lichamelijke gezondheidstoestand of diagnose die ik heb?
    • De behandelingen voor geestelijke of lichamelijke gezondheid die ik heb geprobeerd of gebruikt?
    • De manieren waarop mijn geestelijke of lichamelijke gezondheid invloed heeft gehad op school, werk of relaties?
  • Met wie wil ik dit delen? Alleen familie en vrienden? Een breder publiek?
  • Hoe zou ik het vinden als mijn content of verhaal verder werd verspreid dan mijn beoogde publiek? Bijvoorbeeld iemand die een schermopname maakt, een screenshot maakt of het aan anderen laat zien.
  • Hoe zou ik het vinden als mijn verhaal een groot publiek zou bereiken? Wat als het werd gedeeld in het nieuws of op andere online plekken?
  • Als je verhaal over iemand anders gaat, hoe zou deze zich dan voelen bij het zien van je bericht? Heeft deze persoon je toestemming gegeven om het verhaal te delen?
Stap 4: nadenken over hoe het delen van je verhaal jou en anderen op de korte en lange termijn kan beïnvloeden:

Het is nuttig om te bedenken hoe mensen op je verhaal zouden kunnen reageren, zodat je je kunt voorbereiden. Misschien wil je een plan maken voor hoe ermee om te gaan, je geestelijke of medische zorgverlener raadplegen of verschillende tools en functies op TikTok instellen. Controleer je instellingen om je privacy te beschermen wanneer je content deelt. Hier zijn enkele dingen om te overwegen:

  • Op de korte termijn:
    • Heb ik toestemming van iedereen die ik in mijn verhaal noem om over hen te praten? Zo niet, wat voor effect heeft dat dan op onze relatie?
    • Welk effect heeft het delen van mijn verhaal op mijn klasgenoten, collega's, gemeenschap, vrienden of familie? Hoe zullen ze reageren op mijn bericht? Zal het problemen veroorzaken? Zullen ze me steunen?
    • Welke positieve, negatieve en neutrale uitkomsten kunnen voortkomen uit het delen? Hoe ga ik om met deze uitkomsten? Hoe ga ik om met negatieve feedback?
    • Als reactie op mijn bericht kunnen anderen moeilijke verhalen met me delen of meningen geven die ik misschien moeilijk vind om te horen. Ben ik er klaar voor om hen te steunen en naar hen te luisteren? Of heb ik gepland wat mijn grenzen zullen zijn?
    • Heb ik voorzorgsmaatregelen genomen om ervoor te zorgen dat de informatie die ik deel betrouwbaar en nauwkeurig is?
    • Heb ik mijn privacyinstellingen goed ingesteld om mijn bericht te beperken tot het publiek dat ik kies? Of om hun interactie met mij te beperken?
    • Als ik van plan ben om meerdere berichten te maken over mijn verhaal, wat voor effect heeft dat dan op mij of anderen?
  • Op de lange termijn:
    • Als ik terugkijk, hoe kijk over 2 maanden tegen het delen van mijn verhaal aan? Over een jaar? Over 5 jaar?
    • Hoe zou ik het vinden als toekomstige romantische partners, vrienden, familie, scholen of werkgevers mijn bericht zouden zien?
Stap 5: een beslissing nemen:

Nadat je de vier stappen hierboven hebt doorlopen, is de laatste stap om een beslissing te nemen over wat je wilt delen, hoe je het wilt delen, met wie je het wilt delen en hoe je met alles omgaat. Soms ontdek je misschien dat je je verhaal niet wilt delen. Soms ben je enthousiast om het te delen. Soms weet je het nog niet. Wat het ook is, jij hebt de controle, jij neemt die beslissing voor jezelf!

  • Als je besluit dat je je verhaal wilt delen, kan de rest van deze gids je helpen bij het delen ervan. Je vindt er algemeen nuttig advies, advies over het bespreken van bepaalde onderwerpen, aanwijzingen om je te inspireren en informatie over tools en functies om je welzijn op TikTok te beschermen.

Algemene tips voor het delen van je verhaal

Content delen die helpt, inspireert en informeert.

Wat je deelt en hoe je het deelt is net zo belangrijk als bepalen of je het deelt. Het delen van verhalen over verwerking, hoop en herstel kan anderen helpen door ze voor te lichten en te inspireren en ze het gevoel te geven dat ze er niet alleen voor staan. Je hebt een unieke stem, perspectief en ervaring – gebruik deze om je eigen boodschap en impact vorm te geven.

Hieronder vind je een aantal nuttige basisprincipes die je kunnen helpen om veilig je verhaal te delen.

Nuttige basisprincipes

Jouw unieke verhaal delen
  • Verhalen zijn krachtig. Als je informatie wilt delen over je gezondheidstoestand of diagnose, is het handig om je verhaal te richten op je eigen ervaringen. De context van je doorleefde ervaring illustreert deze informatie duidelijker dan alleen het delen van een lijst symptomen.
  • Welzijn is complex. Er zijn ups en downs, nieuwe mijlpalen en tegenslagen. Het kan helpen om de hoogte- en dieptepunten te erkennen in plaats van een al te simpel beeld van herstel te schetsen. Daarnaast helpt het om te benadrukken dat gezondheid complex is, om misvattingen te corrigeren en stigma's te verminderen.
  • Richt het gesprek op wat voor jou werkt. Als vaardigheden, behandelingen of producten ons helpen met ons eigen welzijn, willen we deze vaak delen met anderen. Het is belangrijk om dit advies te richten op hoe het jou heeft geholpen, in plaats van algemene uitspraken te doen, om te voorkomen dat kijkers in verwarring raken.
  • Wees open over je beroepsmatige achtergrond. Jezelf presenteren als een deskundige op het gebied van geestelijke gezondheid buiten je eigen ervaringen kan kijkers in verwarring brengen.
  • Sluit je aan bij de herstelcommunity's op TikTok. Als je iets plaatst over herstel, gebruik dan op herstel gerichte hashtags om aan te sluiten bij gesprekken die al gaande zijn op TikTok. Zie de speciale advieshoofdstukken hieronder voor informatie over de hashtags die verschillende communities gebruiken.
  • Denk na over hoe details van je verhaal kijkers kunnen beïnvloeden. Dit is met name belangrijk bij onderwerpen als zelfmoord, zelfbeschadiging, eetstoornissen en lichaamsbeeld. Zie hieronder het speciale advies dat we over deze onderwerpen geven.
Andere mensen in je verhaal betrekken
  • Vraag om toestemming. Voordat je de gezondheidstoestand van anderen bespreekt, is het belangrijk om hun grenzen vast te stellen en te respecteren. Verwijs niet naar anderen tenzij ze je toestemming hebben gegeven om hun verhaal te delen. Als je iemand bespreekt die is overleden, vraag dan toestemming aan de familie of dierbaren.
  • Gebruik niet-stigmatiserende taal. Mensen met gezondheidsproblemen "gek", "psychopaat", "krankzinnige", "kreupele", "gestoord" of "mafkees" noemen is schadelijk. Dergelijke woorden versterken negatieve stereotypen en stigma's.
  • Respecteer en volg altijd de taal van de personen over wie je praat.
    • Over het algemeen wordt "persoon-eerst"-taalgebruik als respectvol beschouwd en aangemoedigd als je niet weet hoe iemand naar zichzelf verwijst.
      • Zeg bijvoorbeeld "persoon met een psychische aandoening" in plaats van "geestelijk ziek persoon" en "persoon met een alcoholstoornis" in plaats van "alcoholist".
    • Sommige mensen en groepen geven de voorkeur aan "identiteit-eerst"-taalgebruik, omdat ze hun gezondheidstoestand zien als onderdeel van hun identiteit.
      • Sommigen gebruiken bijvoorbeeld "autistisch" in plaats van "persoon met een autismespectrumstoornis" en anderen gebruiken "gehandicapte" in plaats van "persoon met een handicap".
    • Wees bij twijfel niet bang om direct aan anderen te vragen welke taalgebruik ze hanteren!
Anderen helpen
  • Moedig het zoeken van hulp aan. Moedig mensen die het moeilijk hebben aan om hulp en ondersteuning te zoeken. Je kunt links en contactgegevens bieden voor verschillende vormen van ondersteuning, zoals crisislijnen, lotgenotenlijnen en belangenorganisaties.
  • Wees empathisch en erkennend. Mensen die hun verhaal delen zoeken meestal steun en aanmoediging, dus wees vriendelijk. Soms weet je misschien niet wat je moet zeggen of doen om anderen te steunen. Je kunt in de verleiding komen om een simplistisch antwoord te geven zoals "maak je geen zorgen", "alles komt goed", of "kop op". Hoewel deze reacties opbeurend lijken, kun je daarmee iemands niet-positieve ervaringen en gevoelens wegwuiven.
  • Stel grenzen. Als je merkt dat het steunen van anderen een tol eist van je eigen welzijn, wees dan niet bang om een pauze te nemen.

Meer informatie over het helpen van communityleden in emotionele nood vind je in de Gids voor geestelijk welzijn.

Nuttige gespreksonderwerpen

Hier zijn suggesties voor nuttige onderwerpen om te overwegen voor je eigen content:

  • Bronnen, ondersteuning en zelfzorgtips die je nuttig vond
  • Nuttige onderdelen van je routine om je welzijn te beheren
  • Wat je zou willen zeggen tegen anderen die misschien dezelfde worstelingen doormaken
  • Welke stappen mensen kunnen zetten om anderen die het moeilijk hebben te steunen
  • Suggesties voor met wie je contact kunt opnemen als je het moeilijk hebt of in een crisis verkeert
  • Welke steun je graag had willen hebben tijdens je traject
  • Hoe vaak je gezondheidsaandoening voorkomt, welke mythes erover bestaan en waar mensen er meer over te weten kunnen komen
  • Hindernissen die je moest overwinnen om een diagnose of behandeling te krijgen en hoe je die overwonnen hebt
  • Welke invloed je gezondheidstoestand heeft gehad op je algehele welzijn, scholing, carrière, beroep of hobby's en/of je relaties met vrienden, familie of partners
  • Waar mensen zorg kunnen vinden, welke behandelingen worden voorgesteld of hoe mensen specialisten kunnen vinden
  • Hoe herstel of behandeling iemands leven verandert (of niet)
  • Hoe je herstel definieert of hoe het leven "na herstel" is
  • Aanbevelingen en aanmoediging om met vrienden en familie te praten over hun geestelijke gezondheid
  • De rol die de maatschappij speelt en hoe onze community kan samenwerken om een gezonde omgeving te creëren

Tips per onderwerp

Praten over zelfmoord of zelfbeschadiging

Als je een bericht plaatst over ervaringen met zelfmoord of zelfbeschadiging, waaronder een eerbetoon aan een dierbare die door zelfmoord is overleden, bieden deskundigen deze extra tips:

Nuttige basics
  • Denk na over hoe details van je verhaal kijkers kunnen beïnvloeden. Het delen van details en beelden over middelen en methoden voor zelfmoord of zelfbeschadiging, zelfmoordlocaties en zelfmoordbriefjes en -berichten is schadelijk en niet toegestaan op TikTok. Dergelijke content kan angstgevoelens opwekken en leden van de community die het moeilijk hebben onbedoeld ideeën geven. Dit is erg relevant bij zelfmoord door beroemdheden of bekende personen. Het kan zelfmoord onbedoeld verheerlijken.
  • Gebruik niet-stigmatiserende taal. Ook als je het niet zo bedoelt, kunnen termen als "zelfmoord gepleegd", "gelukte/mislukte zelfmoord" of "mislukte poging" veroordelend overkomen.
    • "Gepleegd" impliceert dat zelfmoord crimineel is en plakt er een stigma op. Dit kan suïcidale personen ontmoedigen om hulp te zoeken. Het treft ook mensen die op deze manier een dierbare hebben verloren. Zeg in plaats daarvan "overleden door zelfmoord".
    • Woorden als "gelukt" en "mislukt" maken van zelfmoord een wenselijke uitkomst. Gebruik woorden als "niet-dodelijke zelfmoordpoging" of "heeft een zelfmoordpoging overleefd".
  • Sluit je aan bij de herstelcommunity's op TikTok. Als je iets plaatst over herstel of bewustzijn, gebruik dan op herstel gerichte hashtags om deel te nemen aan bredere TikTok-gesprekken (zoals #recoverytok, #mentalhealthawareness). Houd er rekening mee dat sommige content een trigger kan zijn voor kijkers en dat een eigen beoordeling van kijkers wordt aangeraden.
  • Houd het gericht op herstel. Zelfmoord en zelfbeschadiging afschilderen als een glamoureuze, romantische, heldhaftige, prijzenswaardige of praktische optie is schadelijk en kan ertoe leiden dat anderen zelfmoord en zelfbeschadiging overwegen. Het helpt anderen als je de boodschap blijft uitdragen dat zelfmoord te voorkomen is en dat er steun beschikbaar is.
  • Zelfmoord en zelfbeschadiging zijn complex. Proberen om één enkele oorzaak van zelfmoord en zelfbeschadiging aan te wijzen is te simplistisch. Door te begrijpen en te delen dat zelfmoord en zelfbeschadiging waarschijnlijk het gevolg zijn van een combinatie van factoren, kun je misvattingen rechtzetten en een veilige, constructieve discussie aanmoedigen. Vermijd speculaties over de oorzaken van zelfbeschadiging, zelfmoordpogingen of het overlijden van anderen.

Je kunt de Samaritans-gids bekijken voor meer nuttige basisprincipes of de bronnenpagina Zelfmoord en zelfbeschadiging op TikTok bezoeken voor meer informatie.

Praten over eetstoornissen of lichaamsbeeld

Als je berichten plaatst over ervaringen met eetstoornissen of lichaamsbeeld, bieden deskundigen deze extra tips:

Nuttige basics
  • Denk na over hoe details van je verhaal kijkers kunnen beïnvloeden. Het delen van details of afbeeldingen over extreem caloriearme diëten, eetstoornissen en lichaamscontroletrends is schadelijk en niet toegestaan op TikTok. Naast wat niet is toegestaan op TikTok, is het belangrijk om in gedachten te houden hoe details over eetstoornissen onbedoeld ook kunnen veranderen in een "handleiding" voor mensen die risico lopen.
    • Met name specifieke informatie en details over voedsel- en calorieënconsumptie, trainingsroutines en gewichtsbeheersingsmethoden zijn riskant. Het delen van "voor- en na-foto's", lichaamsgewicht, kledingmaat, BMI (body mass index) of andere metingen kan aanzetten tot nutteloze vergelijkingen.
  • Moedig inclusiviteit van het lichaam en eten aan. Verwijzingen naar voedingsmiddelen, lichaamsvormen en -afmetingen, kledingmaten en lichaamsgewichten als "goed", "slecht", "ongezond" en "gezond" kunnen ervoor zorgen dat kijkers zich schamen en schadelijke verhalen versterken. In het algemeen is het beter om geen commentaar te geven op iemands uiterlijk of lichaam, omdat dit stressvol kan zijn, ook als het als compliment is bedoeld.
  • Respecteer en volg altijd de taal van de personen over wie je praat. Let op de woorden die mensen gebruiken om zichzelf te beschrijven of vraag hen direct welke termen ze gebruiken. Voor sommigen kan het woord "dik" of "obees" een belediging zijn. Voor andere mensen zijn de woorden "dik" of "obees" neutrale omschrijvingen of een gewaardeerd onderdeel van hun identiteit.
  • Gebruik op herstel gerichte termen. Het is niet aan te raden om hetzelfde jargon te gebruiken als wordt gebruikt door community's die eetstoornissen promoten, zelfs niet wanneer je deze community's aan de kaak stelt. Het gebruik van dat jargon kan kijkers onbedoeld manieren geven om deze schadelijke content online te vinden.
  • Sluit je aan bij de herstelcommunity's op TikTok. Als je iets plaatst over herstel of bewustwording, gebruik dan op herstel gerichte hashtags om deel te nemen aan bredere TikTok-gesprekken (bijv. #recoverytok, #mentalhealthawareness, #edrecovery). Houd er rekening mee dat sommige content een trigger kan zijn voor kijkers en dat een eigen beoordeling van kijkers wordt aangeraden.

Je kunt de TikTok-pagina Eetstoornissen bezoeken voor meer informatie.

Praten over gokverslaving

Als je een bericht plaatst over gokverslaving, bieden deskundigen deze extra tips:

Nuttige basics
  • Respecteer en volg altijd de taal van de personen over wie je praat. We moedigen over het algemeen persoon-eerst-taalgebruik aan. Dit betekent dat we een persoon niet definiëren op basis van gedrag of diagnose. Persoonsgerichte taal is niet-oordelend en behandelt mensen die een verslaving doormaken met respect en empathie.
    • Hoewel we ervoor kiezen om bepaalde woorden zoals "nuchter" of "verslaafde" niet te gebruiken (omdat sommige mensen die stigmatiserend kunnen vinden), steunen we bij TikTok mensen die zich identificeren zoals ze dat willen. We moedigen mensen aan om een community te vinden aan de hand van hun door henzelf bepaalde identiteit.
  • Gokverslaving is complex. Proberen om één enkele oorzaak van gokverslaving aan te wijzen is te simplistisch. Gokverslaving is het gevolg van een mix van factoren. Het bestaat niet omdat iemand een zwak karakter heeft. Het is een behandelbare stoornis.
  • Sluit je aan bij de herstelcommunity's op TikTok. We hebben gezien dat onze community hashtags omarmt, zoals #gamblingrecovery en #gamblingawareness, die aanknopingspunten bieden voor gesprekken, leren en aanmoedigen. Hashtags zoals #recoverytok en #addictionawareness bieden een ruimte om herstel- en bewustzijnservaringen te bespreken. Deze bestrijken een breed scala aan onderwerpen, niet alleen gokken (sommige content kan een trigger zijn voor kijkers en eigen beoordeling van de kijker wordt aanbevolen).

Je kunt de TikTok-pagina Ondersteuning bij gokken bezoeken voor meer informatie.

Praten over middelengebruik

Als je een bericht plaatst over ervaringen met drugs en alcohol, bieden experts deze extra tips:

Nuttige basics
  • Respecteer en volg altijd de taal van de personen over wie je praat. We moedigen persoon-eerst-taalgebruik aan. Dit betekent dat we een persoon niet definiëren op basis van gedrag of diagnose. Persoon-eerst-taalgebruik is een belangrijke stap in het verminderen van stigmatisering van mensen die middelen gebruiken.
    • Hier zijn enkele voorbeelden van manieren waarop het aanpassen van onze woorden kan helpen het stigma op middelengebruik te verminderen:
    • Gebruik:
      • Een persoon die drugs gebruikt in plaats van drugsgebruiker
      • "Persoon die leeft met of verslaving ervaart" of "persoon met een stoornis in het gebruik van middelen" in plaats van "verslaafde", "junkie" of "drugsgebruiker"
      • Herstellend persoon in plaats van "ex-verslaafde"
      • "Stoornis in het gebruik van middelen" in plaats van "drugsverslaving"
      • "Persoon met een alcoholstoornis" of "persoon die alcohol gebruikt op gevaarlijke manieren" in plaats van "alcoholist"
      • "Drugsvrij", "herstellend persoon" of "onthouding" in plaats van "nuchter" of "clean".
      • "Herstel voortgezet" in plaats van "clean gebleven"
    • Hoewel we ervoor kiezen om bepaalde woorden zoals "nuchter" niet te gebruiken (omdat sommigen die stigmatiserend kunnen vinden), steunen we bij TikTok mensen die zich identificeren zoals ze dat willen. We moedigen mensen aan om een community te vinden aan de hand van hun zelfbepaalde identiteit.
  • Drugsgebruik is complex. Mensen die middelen gebruiken op gevaarlijke manieren, doen dat niet omdat ze "geen discipline hebben". Een stoornis in het gebruik van middelen is een behandelbare ziekte die door vele factoren wordt veroorzaakt. Door te begrijpen dat problematisch middelengebruik waarschijnlijk het gevolg is van een combinatie van factoren, kun je misvattingen rechtzetten en veilige, constructieve discussie aanmoedigen.
  • Ieders traject is anders: voor herstellende mensen kan het vol ups en downs zijn en het is voor iedereen uniek. Probeer niet je ervaringen te vergelijken met anderen, want daardoor zou je je slecht kunnen gaan voelen in plaats van dat je begrijpt dat je herstel een dagelijks traject is.
  • Sluit je aan bij de herstelcommunity's op TikTok. We hebben gezien dat onze community hashtags omarmt, zoals #recoverytok, #sobertok, #addictionawareness, #sobercurious, #sobernative, #blackandsober, #soberlatina, #sobergay, #soberlesbian, #transandsober, #quitsmoking en #fentanylawareness, die aanknopingspunten bieden voor gesprekken, leren en aanmoediging. Houd er rekening mee dat sommige content een trigger kan zijn voor kijkers en dat een eigen beoordeling van kijkers wordt aangeraden.

Je kunt de TikTok-pagina Ondersteuning bij middelengebruik bezoeken voor meer informatie.

Praten over ervaringen met tragische gebeurtenissen

Als je een bericht plaatst over een tragische gebeurtenis, bieden deskundigen deze extra tips:

Nuttige basics
  • Let op de details die je vermeldt. Vermijd grafische details en content die slachtoffers, hun familie, vrienden, de gemeenschap of anderen die zijn getroffen door de tragische gebeurtenis kunnen schaden. Als je deze content deelt, geef dan waarschuwingen voor gevoelige content en gebruik tools om grafische beelden en de identiteit van personen in je bericht te vervagen.
  • Richt je content op slachtoffers, overlevers en hulpverleners. Als je een bericht plaatst over een tragische gebeurtenis die is veroorzaakt door een of meer personen, richt je dan op de slachtoffers, overlevenden en hulpverleners en vermijd het delen van informatie over de verantwoordelijken voor de tragische gebeurtenis. Deel ook geen content die is geproduceerd door de verantwoordelijken voor de tragische gebeurtenis die anderen kan inspireren tot geweld.
  • Wees voorzichtig bij het bespreken van gewelddadig of hatelijk gedrag. Als je gewelddadig of hatelijk gedrag deelt of bespreekt, geef dan context waaruit blijkt dat je het gedrag niet steunt. Dit kan ook inhouden dat je commentaar geeft op de negatieve gevolgen voor gemeenschappen.
  • Zorg dat je informatie deelt die betrouwbaar en nauwkeurig is. Om de verspreiding van verkeerde informatie tegen te gaan, moet je geloofwaardige bronnen zoeken, zoals een overheidsinstelling of gezaghebbend nieuwsagentschap. Ook moet je de informatie verifiëren voordat je deze deelt.
    • Wanneer je reageert op een tragische gebeurtenis, stel jezelf dan de volgende vragen:
      • Kan deze content een negatieve invloed hebben op mensen die ernaar kijken (bijvoorbeeld door ze bloot te stellen aan gewelddadige beelden of samenzweringstheorieën)?
      • Deel ik informatie die niet afkomstig is van een vertrouwde bron zoals een overheidsinstelling of een gezaghebbend nieuwsbureau?
      • Kan deze content onbedoeld schade toebrengen aan de slachtoffers, hun familie, vrienden, de gemeenschap of anderen die getroffen zijn door deze gebeurtenis?
      • Kan deze content bijdragen aan de huidige staat van angst of paniek rond de tragische gebeurtenis?
      • Bevat de content grafische audio, tekst of beelden die schadelijk of verontrustend kunnen zijn voor anderen, in het bijzonder voor degenen die door de gebeurtenis zijn getroffen?
      • Geeft mijn content een bepaalde gemeenschap of gemeenschappen de schuld van de tragische gebeurtenis?
      • Als je reageert op een tragische gebeurtenis die is veroorzaakt door een persoon of personen: kan deze content de acties van de voor de tragische gebeurtenis verantwoordelijke persoon of personen steunen of andere personen inspireren om geweld te plegen?

Je kunt de TikTok-pagina Ondersteuning bij tragische gebeurtenissen bezoeken voor meer informatie.

Tools en functies om je welzijn te beschermen op TikTok.

  • We erkennen dat er online geen standaardervaring voor iedereen is. Daarom bieden we verschillende tools waarmee gebruikers hun TikTok-ervaring kunnen controleren en beheren. Bezoek ons Hulpcentrum voor meer informatie over Gebruikersveiligheid en ons Veiligheidscentrum voor meer informatie over Melden.
  • TikTok stelt mensen in staat om op allerlei manieren de interactie met elkaar aan te gaan via reacties, directe berichten, Duet, Aanhechten en meer. Deze maken allemaal deel uit van wat een online community boeiend maakt, maar, net als communicatie overal, dragen ze ook het risico in zich van kwetsende interacties. Om voor een gastvrije en ondersteunende community te zorgen, hebben we verschillende appinstellingen (deze variëren afhankelijk van je regio en appversie) waarmee mensen hun TikTok-ervaring kunnen regelen.
Privéaccounts
  • Standaard staan accounts van personen jonger dan 16 jaar ingesteld op privé, wat betekent dat je verzoeken van volgers kunt goedkeuren of weigeren en dat diegenen, die je als volger hebt goedgekeurd, je content kunnen zien. Accounts van personen ouder dan 16 jaar zijn in eerste instantie openbaar, wat betekent dat iedereen op TikTok je video's kan bekijken, reacties kan plaatsen en een Duet kan starten als interactie met de content die je hebt gemaakt en gedeeld. Je kunt dit eenvoudig wijzigen in je Privacyinstellingen.
  • Als je last hebt van grote hoeveelheden onvriendelijke of ongewenste reacties op je content, raden we je aan om de "Reactiecontrolemodus" in te schakelen in je privacyinstellingen, zodat je de reacties die je ontvangt beter kunt beheren en controleren.
Je Voor jou-feed aanpassen
  • Wil je niet worden blootgesteld aan een bepaald soort content op de Voor jou-pagina? Druk lang op de video en selecteer "Niet geïnteresseerd". Druk vervolgens op "Details" om specifieke hashtags die in de video worden gebruikt te blokkeren.
  • Beperk ongewenste content nog meer door trefwoord- en hashtagfilters toe te voegen of te wijzigen bij "Contentvoorkeuren" in je instellingen.
Aanpassen wie je berichten kan sturen
  • Directe berichten (DM's) zijn een manier waarop communityleden privé kunnen communiceren. Directe berichten kunnen worden gestuurd en ontvangen van "Iedereen", "Vrienden" (makers die jij volgt en die jou ook volgen) of "Niemand". Alleen geregistreerde accounts van 16 jaar en ouder komen in aanmerking voor directe berichten en het is een van de functies die ouders en voogden rechtstreeks kunnen beheren als Gezinskoppeling is ingeschakeld.
Aanpassen wie een Duet kan doen en kan Aanhechten aan jou

Met Duetten kunnen gebruikers video's maken als reactie op de TikTok-content van anderen. Je kunt bepalen wie een Duet met je kan doen of kan Aanhechten. Je kunt één instelling kiezen voor alle video's of de instelling voor elke video afzonderlijk aanpassen. Voor gebruikers jonger dan 16 jaar is de functie ingesteld op "Niemand" en kan deze niet worden gewijzigd. Voor gebruikers van 16 en 17 jaar is deze functie ingesteld op "Vrienden", maar kan worden gewijzigd in "Niemand" of "Iedereen". Ontdek hoe

Bepalen wie kan reageren op je video's
  • In de instellingen worden reacties standaard ingesteld op "Vrienden" voor gebruikers jonger dan 16 jaar. Dit betekent dat alleen degenen die jou volgen en die jij terugvolgt, kunnen reageren op je video's. Je kunt dit veranderen in "Niemand" om te voorkomen dat anderen reacties op je video's plaatsen. Voor gebruikers van 16 jaar en ouder is deze functie ingesteld op "Iedereen" en kan deze functie worden aangepast aan je voorkeuren.
Reacties en trefwoorden filteren
  • Als reactiefilters zijn ingeschakeld, worden aanstootgevende reacties automatisch verborgen. Je kunt ook een aangepaste lijst van trefwoorden maken, zodat reacties met deze woorden erin automatisch worden verborgen. Je kunt bepalen wie in het algemeen mag reageren op je video's door je Privacyinstellingen aan te passen. Ontdek hoe.
  • Met Geselecteerde reactietypen filteren (ook wel spam- en aanstootgevende reacties genoemd) kun je aanstootgevende of spammerige reacties verbergen, tenzij je ze goedkeurt.
  • Trefwoordfilters verbergen reacties met woorden of zinnen erin die jij hebt geselecteerd.
  • De instelling Alle reacties filteren verbergt alle reacties op je video tenzij jij ze goedkeurt.
  • Met Reacties van onvriendelijke mensen filteren kun je reacties filteren die lijken op reacties die je eerder hebt gedisliket, gemeld of verwijderd.
  • Met Reacties van onbekenden filteren kun je reacties filteren van mensen die niet tot je volgers of gevolgden behoren.
Reacties en volgers verwijderen
  • Je hebt ook de mogelijkheid om ongepaste reacties op je video's te verwijderen. Hou de reactie ingedrukt en selecteer "Verwijderen". Ontdek hoe.
  • Je kunt op elk moment een volger verwijderen of een account permanent blokkeren zodat diegene je content niet meer kan bekijken of je geen berichten meer kan sturen. Ontdek hoe.
Melden
  • Als je content ziet die de Communityrichtlijnen van TikTok schendt, kun je dat in de app melden door deze stappen te volgen.

Bronnen

Deze toolkit is ontwikkeld in overleg met deskundigen van International Association for Suicide Prevention, Crisis Text Line, Through Line, Samaritans of Singapore en Samaritans (UK). Special thanks to Drs. Thomas Niederkrotenthaler, Rory O’Connor, Daniel Reidenberg, and Jo Robinson for their advice and research.


Disclaimer

Als jij of iemand die je kent zelfmoordgedachten of -ideeën heeft, neem dan onmiddellijk contact op met een zorgverlener of een zelfmoordhulplijn. De inhoud van deze gidsen en toolkits is niet gecontroleerd door TikTok, is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en educatief gebruik en is niet bedoeld voor het verlenen van geestelijke gezondheidszorg of medische diensten.

"Veilig je verhaal delen" op TikTok moet niet worden gezien als vervanging voor een medische, psychologische of psychiatrische diagnose, behandeling of advies. Zie niet af van en wacht niet met het inwinnen van professioneel medisch advies vanwege content en/of materiaal dat je mogelijk hebt gelezen en/of gehoord op TikTok. Je hoeft niet deel te nemen aan deze gesprekken als je je er niet klaar voor voelt. Door je verhalen en/of ervaringen te delen op TikTok, persoonlijk of anderszins, erken je en ga je ermee akkoord dat er geen verwachting is van privacy van de informatie die je deelt.

OSZAR »