Namaak

Bijgewerkt: 12 december 2024

Wat is namaak?

Namaak betreft het illegaal produceren, importeren, exporteren, verspreiden of verkopen van ofwel handelen in goederen die lijken op merkproducten van hoge kwaliteit, maar die materiaal of ingrediënten van mindere kwaliteit bevatten. Namaak komt vaak voor bij medicijnen, kleren, schoeisel, cosmetica, elektronica en luxeproducten. Namaak brengt schadelijke risico's met zich mee en heeft een negatieve invloed op legitieme economische activiteit. Namaak is in de meeste landen illegaal, waarbij veel landen strenge wetten hanteren om dit te criminaliseren.

TikTok staat het handelen in of verkopen/aanvragen van namaakproducten op het platform niet toe. Alle content waarmee namaakproducten worden verkocht of gepromoot, wordt verwijderd. Als dit bij jou wordt gevonden, kan dit gevolgen hebben voor je accountstatus. Lees meer hierover in onze Communityrichtlijnen.


Hoe kun je namaak herkennen?

Namaakproducten omvatten:

• Neppe producten, onrechtmatige kopieën of onrechtmatige replica's

• Producten die zonder toestemming van de merkeigenaar merknamen, -logo's en -handelsmerken dragen

Het is een goede gewoonte om onderzoek te doen naar de verkoper en de bijbehorende producten voordat je een aankoop doet, om de kwaliteit van de producten beter te kunnen inschatten. Hieronder zie je enkele waarschuwingssignalen ('red flags') die je helpen bij het herkennen van potentiële namaakproducten. Deze lijst is niet compleet en dient alleen als hulpmiddel.

  1. Prijs: producten die voor een veel lagere prijs dan de aanbevolen detailhandelprijs worden verkocht.
  2. Verpakking: producten die zonder verpakking, of met een verpakking van lage kwaliteit dan wel met spelfouten erop worden verzonden. Een nuttige tip is om de productbeschrijving, veelgestelde vragen, contactgegevens en andere dergelijke informatie te controleren op spelfouten of grammaticale fouten.
  3. Verkooplocatie: producten die op online marktplaatsen worden verkocht en niet op officiële websites van de merken zelf of door erkende wederverkopers.
  4. Kwaliteit: producten die zijn gemaakt van minderwaardige materialen of ingrediënten die mogelijk niet zijn onderworpen aan relevante productveiligheids- en/of standaardtesten en zo eventueel gezondheidsklachten met zich mee kunnen brengen.
  5. Ontbreken van garantie of retourbeleid: authentieke verkopers bieden doorgaans garantie of retourmogelijkheden aan. Als deze ontbreken, moeten de figuurlijke alarmbellen afgaan.

Naast de hierboven genoemde waarschuwingssignalen kun je bronnen doornemen van de International Trademark Association om jezelf en anderen tegen potentieel gevaar te beschermen.


Waarom is namaak schadelijk?

  1. Veiligheidsbedreiging: bij namaakproducten kunnen minderwaardige onderdelen worden gebruikt die schadelijk of gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld namaakelektronica die niet aan de veiligheidsstandaarden voldoen of namaakcosmetica die allergenen of schadelijke chemicaliën bevatten.
  2. Ondersteuning van georganiseerde misdaad: van de winsten van de verkoop van namaakproducten is bekend dat ze georganiseerde misdaad, drugs- en mensenhandel en de uitbuiting van kinderarbeid ondersteunen.
  3. Blootstelling van persoonlijke gegevens: wanneer je namaakproducten koopt, geef je mogelijk ook persoonlijke gegevens, zoals je woonadres en bankgegevens, door aan immorele partijen. Hierdoor kun je worden blootgesteld aan fraude, oplichting of identiteitsdiefstal.
  4. Milieuschade: producenten van namaakproducten omzeilen vaak milieuregelgeving, wat leidt tot extra vervuiling en afval. Schadelijke chemicaliën en niet-duurzame praktijken kunnen voor de productie worden ingezet, wat significante mileuschade tot gevolg heeft dat het beschermen van onze planeet tegenwerkt.
  5. Verlies van zakelijke inkomsten: merkeigenaren besteden aanzienlijk veel middelen aan de ontwikkeling, het ontwerp en de marketing van hun producten. Namakers maken hier misbruik van door onwettige producten tegen lagere prijzen en/of van lagere kwaliteit aan te bieden.
  6. Ondermijnen van gebruikersvertrouwen: de gangbaarheid van namaakproducten kan het gebruikersvertrouwen in merken en markten aantasten, wat leidt tot meer wantrouwen tegenover echte producten en diensten.


Als je namaakproducten beter wilt herkennen of je er bewuster van wilt worden, kun je de volgende bronnen bekijken:

Meer informatie

Hoe kan ik een melding maken van namaakproducten op het platform?

Meld het via de app om TikTok van activiteit omtrent namaakproducten op de hoogte te stellen. Er zijn twee manieren om hiervan een melding te maken:

Optie 1: vermoede inbreuk door anderen

Deze optie kan door mensen worden gebruikt die namaakproducten op het platform tegenkomen en dit aan TikTok willen melden. Dit betreft geen juridisch proces waar de rechthebbende bij betrokken is. Deze melding komt alleen bij TikTok zelf.

Zo kun je dit in de app melden:

  1. Ga in de TikTok-app naar het bericht waar je een melding van wil maken.

  2. Tik op de knop Delen en dan op Melden.

  3. Tik op Namaak en intellectueel eigendom.

  4. Tik op Namaakproducten.

  5. Tik op Vermoede inbreuk door anderen.

  6. Tik op Versturen.

  

Optie 2: Ik ben de rechthebbende

Selecteer deze optie als je de rechthebbende bent of een bevoegde vertegenwoordiger. Deze optie is voor juridische stappen en kan worden gebruikt als je gelooft dat je IP-beschermde werk zonder jouw toestemming op de website of app van TikTok is geplaatst.

  • Houd er hierbij rekening mee dat alle gegevens die je via deze optie indient naar de uploader van de content aan lumendatabase.org kunnen worden doorgestuurd, ofwel anderszins openbaar kunnen worden gemaakt door TikTok of een derde om je melding te onderzoeken.

  Zo kun je dit in de app melden:

  1. Ga in de TikTok-app naar het bericht waar je een melding van wil maken.

  2. Tik op de knop Delen en dan op Melden.

  3. Tik op Namaak en intellectueel eigendom.

  4. Tik op Namaakproducten.

  5. Tik op Ik ben de rechthebbende.

  6. Volg de stappen om het formulier 'Melding van inbreuk op auteursrechten' of het formulier 'Inbreuk op handelsmerk' in te vullen.

Disclaimer

De content op deze pagina betreft geen juridisch advies. De content is enkel en uitsluitend bedoeld voor informatie- en educatiedoeleinden.

OSZAR »