Schadelijke desinformatie-gids

Bijgewerkt: 7 januari 2025

In elke community, online of in de echte wereld, is het normaal om verschillende meningen te hebben. Maar als het gaat om onderwerpen die invloed hebben op je veiligheid of gezondheid, willen we werken op basis van gedeelde feiten. Daarom doen we ons best om schadelijke desinformatie op TikTok tegen te gaan, verbinden we je met de feiten en stellen we je op de hoogte wanneer we vaststellen dat content authentiek is (of misschien niet authentiek is). In deze gids leer je meer over de regels, tools en tactieken die je kunnen helpen om een betrouwbare ervaring te hebben op TikTok en daarbuiten.

Onze regels voor schadelijke desinformatie

Onze Communityrichtlijnen verbieden schadelijke desinformatie over gezondheid, verkiezingen, klimaatverandering en meer. Als content tegen deze regels ingaat, verwijderen we deze content of komt deze niet in aanmerking voor de Voor jou-feed zoals beschreven in ons beleid (lees hier meer over ons beleid). We ondernemen actie tegen desinformatie, ongeacht de intentie. Ons beleid is van toepassing op zowel opzettelijke 'desinformatie' als schadelijke onjuiste informatie die mogelijk niet is gedeeld met het doel mensen te misleiden.

Om ervoor te zorgen dat onze moderatiebeslissingen gebaseerd zijn op feiten, werken we samen met onafhankelijke factcheckers die beoordelen of informatie waar, onwaar of ongeverifieerd is. Als je onjuiste informatie ziet die mogelijk in strijd is met onze regels, meld dit dan.

Als we actie ondernemen op je content, laten we je dat weten via een melding in je inbox of op de pagina Accountstatus in het Veiligheidscentrum in je app. Je kunt ook een bezwaar indienen als je denkt dat de beslissing van de moderator een vergissing was. Als je schadelijke desinformatie meldt, kun je het resultaat van de melding volgen op de pagina 'Meldingenoverzicht' in je Veiligheidscentrum.

Zoek naar aanwijzingen in de context

Als je iets beoordeelt dat je online hebt gezien, is het een goede eerste stap om te controleren of het account of de content authentiek is. Is deze persoon, video of audio wat het lijkt te zijn?

Er zijn aanwijzingen in TikTok die je daarbij kunnen helpen. Hoewel de exacte bewoording kan variëren afhankelijk van waar je woont, is de algemene boodschap hetzelfde. Je kunt bijvoorbeeld letten op:

  • Vinkjes 'Geverifieerd': als je een bekende maker volgt, zoals je favoriete beroemdheid, sportteam of merk, zie je misschien een blauw vinkje naast hun gebruikersnaam. Hierdoor weet je dat het account echt van hen is. Deze vinkjes kunnen niet worden gekocht: ze moeten worden gescreend door ons team. Meer informatie.
  • AIGC-labels (voor AI gegenereerde content): AI maakt creativiteit mogelijk, maar kan ook de grenzen tussen feit en fictie vervagen. Makers moeten elke realistische door AI gegenereerde content labelen wanneer ze deze uploaden. We hebben een tool waarmee dat heel eenvoudig is. TikTok labelt ook automatisch sommige door AI gegenereerde content. Als je ongelabelde AIGC ziet, meld dit dan. Meer informatie.
  • Niet-geverifieerde contentlabels: soms zijn er grijze gebieden als het gaat om desinformatie. In snel veranderende situaties kunnen de feiten zelf bijvoorbeeld nog onduidelijk zijn. We bestempelen video's als 'ongeverifieerd' als onze factcheckers nog bezig zijn met hun beoordeling of als hun feitencontrole niet sluitend was*.

Als je content met een niet-geverifieerde claim probeert te delen, kunnen we je ook vragen om 'het delen te heroverwegen', vooral tijdens gebeurtenissen die zich nog ontvouwen en noodgevallen. Dit helpt de verspreiding van desinformatie te voorkomen.

Je moet nog steeds kritisch nadenken over content die niet is gelabeld als ongeverifieerd en meld vooral ook mogelijke schadelijke desinformatie zodat onze veiligheidsteams deze kunnen beoordelen.

*Het uiterlijk van deze labels kan per markt verschillen. Meer informatie.

Je verbinden met betrouwbare informatie

Je kunt desinformatie beter herkennen als je de feiten kent. We werken samen met experts en factcheckingorganisaties over de hele wereld om je te helpen in contact te komen met betrouwbare informatie. TikTok beschikt over functies die je kunnen helpen om betrouwbare bronnen te vinden. Kijk uit naar informatiebanners wanneer je content bekijkt of zoekt die geassocieerd kan worden met desinformatie, zoals:

  • Zoekherinneringen: wanneer je zoekt naar onderwerpen die geassocieerd kunnen worden met desinformatie in jouw regio, zoals covid-19, geestelijke gezondheid of klimaatverandering, kun je een banner zien die je eraan herinnert om je bronnen te controleren en die je doorverwijst naar betrouwbare informatie.
  • Meldingen over snel veranderende gebeurtenissen: wanneer dingen snel gaan in tijden van crisis, kijk dan uit naar zoekbanners of pop-ups die je verwijzen naar gezaghebbende bronnen met updates die je kunt vertrouwen.
  • Informatiebanners op LIVE- en korte video's: let tijdens lokale crises, zoals natuurrampen, op informatiebanners of herinneringen voor vertrouwde donaties wanneer je content bekijkt op je LIVE of videofeeds.
  • Verkiezingscentra: in de aanloop naar verkiezingen werken we samen met lokale experts of autoriteiten om zoekbanners en in-app Verkiezingscentra te lanceren met feiten over wanneer, waar en hoe te stemmen. Je kunt deze vinden via tags op verkiezingsgerelateerde video's, LIVE-banners en zoekopdrachten. Meer informatie.

Je kunt ook TikTok-community's of -feeds bekijken om meer te leren over onderwerpen als literatuur, wetenschap, technologie, techniek en wiskunde, zoals #booktok, #learnontiktok en #STEM, hoewel je nog steeds je mediageletterdheid moet inzetten als je er doorheen scrolt. Meer informatie.

Misinformatie online herkennen

We werken altijd samen met makers, experts en lokale medewerkers aan boeiende educatieve content over hoe je online desinformatie kunt herkennen, want het vinden van gescreende content op TikTok is slechts één stap.

De onderstaande tips van MediaWise (expert in mediageletterdheid) kunnen je helpen om online feiten van fictie te onderscheiden.

Stellige beweringen kunnen ons misleiden of manipuleren, dus voordat je iets wat je online hebt gezien deelt of gelooft, is het raadzaam om even op de rem te trappen en jezelf af te vragen:

Wie heeft dit geplaatst?

  • Is deze persoon echt een expert over het onderwerp dat wordt besproken? Als je naar de andere berichten van het account kijkt, kun je de context zien.
  • Is de persoon wie deze beweert te zijn? Onze geverifieerd-badges kunnen duidelijkheid scheppen.


Kloppen de feiten wel?

  • Heb je het volledige plaatje of ontbreekt er belangrijke informatie zodat je misschien misleid wordt? Zoek naar hiaten in argumenten, overdrijvingen of beweringen die niet worden ondersteund door bewijs.
  • Kloppen de bewijzen? Ga op zoek naar de originele bron.

Disclaimer

De inhoud van deze gidsen is alleen bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden.

OSZAR »