Ενημερώθηκε: 21 Απριλίου 2025
Η ευημερία σας, τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός αυτού, έχει σημασία για εμάς. Θέλουμε να αισθάνεστε ότι έχετε τον έλεγχο της εμπειρίας σας στο TikTok και να αλληλεπιδράτε με την τεχνολογία με τρόπο που σας ταιριάζει. Για να υποστηρίξουμε καλύτερα εσάς και την ευρύτερη κοινότητά μας, το TikTok συνεργάζεται με εμπειρογνώμονες για την ανάπτυξη εργαλειοθηκών οι οποίες θα βοηθήσουν ώστε να μάθουν όλοι περισσότερα σχετικά με τη βελτίωση της ευημερίας τους και τη δημιουργία μιας υποστηρικτικής διαδικτυακής κοινότητας.
Η ψηφιακή ευημερία αναφέρεται στην κατάσταση της ψυχικής και σωματικής υγείας ενός ατόμου στο πλαίσιο ψηφιακών ή διαδικτυακών δραστηριοτήτων. Περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίον αλληλεπιδρούν οι άνθρωποι με την τεχνολογία και το διαδίκτυο και υποστηρίζει μια υγιή και ισορροπημένη σχέση με τις ψηφιακές συσκευές και το διαδικτυακό περιεχόμενο.
Η αξιολόγηση της ψηφιακής ευημερίας σας απαιτεί αυτογνωσία. Μπορείτε να αξιολογήσετε πώς επηρεάζουν οι ψηφιακές συνήθειες σας τη σωματική και ψυχική υγεία σας:
Σκέψεις σχετικά με τον χρόνο σας στην οθόνη
Αξιολόγηση της συναισθηματικής κατάστασης μετά τον χρόνο οθόνης
Προσοχή στη ρουτίνα και στην ποιότητα του ύπνου
Αξιολόγηση της παραγωγικότητας μετά από διαδικτυακές δραστηριότητες
Αξιολόγηση της διαδικτυακής αλληλεπίδρασης
Αξιολόγηση διαδικτυακών πρακτικών απορρήτου και ασφάλειας
Εξέταση του περιεχομένου που καταναλώνεται διαδικτυακά
Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να εμπλουτίζει την καθημερινή ζωή μας, μπορούμε όλοι να χρησιμοποιήσουμε τρόπους για να πετύχουμε ισορροπία στο ταξίδι της ψηφιακής ευημερίας μας.
Μαζί με τους ειδικούς της Internet Matters, δημιουργήσαμε ένα ειδικό υλικό και σας παραθέτουμε 7 ερωτήσεις οι οποίες θα σας υποστηρίξουν καθώς προβληματίζεστε και δημιουργείτε μαζί υγιείς και ισορροπημένες ψηφιακές συνήθειες.
Οι λειτουργίες ψηφιακής ευημερίας στο TikTok βοηθούν εσάς, ή έναν έφηβο υπό τη φροντίδα σας, να ελέγχετε τον χρόνο σας στο διαδίκτυο. Περιορίζουν επίσης το περιεχόμενο που μπορεί να μην είναι κατάλληλο για όλα τα κοινά. Οι ρυθμίσεις αυτές ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή σας και την έκδοση της εφαρμογής.
Ο καθημερινός χρόνος οθόνης αποτελεί λειτουργία που σας επιτρέπει να αποφασίσετε πόσο χρόνο θέλετε να αφιερώνετε στο TikTok κάθε μέρα. Στο TikTok, κάθε λογαριασμός που ανήκει σε χρήστη ηλικίας κάτω των 18 ετών τίθεται αυτόματα σε ημερήσιο όριο χρόνου οθόνης 60 λεπτών.
Ο πίνακας ελέγχου χρόνους οθόνης είναι μια λειτουργία με εύκολη πρόσβαση, που σας δίνει μια εικόνα για το πώς και πότε χρησιμοποιείτε το TikTok. Μπορείτε επίσης να εγγραφείτε στην επιλογή «Εβδομαδιαίες ενημερώσεις χρόνου οθόνης», ώστε οι πληροφορίες αυτές να παραδίδονται απευθείας στα εισερχόμενά σας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να λαμβάνετε πιο συνειδητές αποφάσεις σχετικά με τη χρήση και να είστε πιο συγκεντρωμένοι όταν το χρησιμοποιείτε.
Το Διάλειμμα χρόνου οθόνης αποτελεί λειτουργία που θα σας προτρέπει να κάνετε διάλειμμα έπειτα από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα αδιάλειπτης παρακολούθησης οθόνης, το οποίο μπορείτε να ορίσετε εσείς.
Η Περιορισμένη λειτουργία αποτελεί επιλογή η οποία περιορίζει την εμφάνιση περιεχομένου που μπορεί να μην είναι κατάλληλο για όλα τα κοινά. Μπορεί να ενεργοποιηθεί ή να απενεργοποιηθεί μέσω των ρυθμίσεων του λογαριασμού σας. Η Περιορισμένη λειτουργία είναι επίσης μία από τις λειτουργίες που μπορεί να ελέγχει άμεσα ένας γονέας όταν είναι ενεργοποιημένη η λειτουργία Σύνδεση οικογένειας.
Ακολουθούν ορισμένοι πρόσθετοι πόροι για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την ψηφιακή ευημερία.
Η ασφάλεια και η ευημερία των μελών της κοινότητάς μας στο TikTok αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας. Μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον ώστε να παραμείνουμε ασφαλείς και να λάβουμε υποστήριξη όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα ψυχικής υγείας.
Όταν κάνουν σκέψεις αυτοκτονίας ή αυτοτραυματισμού, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να απευθυνθούν σε φίλους και μέλη της κοινότητας. Φίλοι και μέλη της κοινότητας είναι επίσης πιθανό να αντιληφθούν πότε κάποιος αντιμετωπίζει προβλήματα. Γνωρίζετε όμως τι πρέπει να κάνετε όταν δείτε κάποιον που χρειάζεται βοήθεια;
Έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένοι τρόποι παροχής υποστήριξης είναι ασφαλέστεροι και αποτελεσματικότεροι από άλλους. Ακολουθούν μερικές συμβουλές οι οποίες θα σας βοηθήσουν να ανταποκριθείτε σε κάποιον που παλεύει με την ιδέα της αυτοκτονίας ή του αυτοτραυματισμού.
Ενδείξεις αγωνιώδους συμπεριφοράς
Είναι σημαντικό να παρατηρήσετε τις ενδείξεις αγωνιώδους συμπεριφοράς:
Βήματα για τη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ επικοινωνίας
Πώς να απαντήσετε σε κάποιον που αντιμετωπίζει προβλήματα; Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ επικοινωνία!
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ
Η ανταπόκριση σε κάποιον που αγωνίζεται μπορεί να τον βοηθήσει να νιώσει λιγότερο μόνος και να αισθανθεί μεγαλύτερη υποστήριξη. Ακολουθούν πέντε επιλογές για να ανταποκριθείτε:
ΣΥΝΑΙΣΘΑΝΘΕΙΤΕ
Κρατήστε ισορροπία με όσα ακούτε όταν κάνετε ερωτήσεις ανοικτού τύπου. Αναγνωρίστε τα συναισθήματα και τους αγώνες του ατόμου, ωστόσο να αποφεύγετε κάθε αναφορά ότι η αυτοκτονία ή ο αυτοτραυματισμός είναι ένας χρήσιμος ή φυσιολογικός τρόπος αντιμετώπισης. Προσπαθήστε να εστιάσετε την προσοχή σας στο άλλο άτομο. Παρόλο που ίσως θέλετε να μοιραστείτε τους δικούς σας αγώνες, αυτό μπορεί να κάνει το άλλο πρόσωπο να νιώσει απαξιωμένο. Αποφεύγετε να μπείτε σε διαδικασία επίλυσης προβλημάτων, καθώς αυτό μπορεί να απογοητεύσει το άτομο που βρίσκεται σε κρίση, δεδομένου ότι δεν γνωρίζετε την κατάστασή του. Παραδείγματα αντιδράσεων ενσυναίσθησης:
ΚΑΝΤΕ ΑΜΕΣΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Έρευνες έχουν δείξει ότι η ερώτηση για την αυτοκτονία δεν βάζει τη σκέψη στο μυαλό κάποιου και δεν αυξάνει τον κίνδυνο. Αντίθετα, μπορεί να αρχίσει μια συζήτηση η οποία ίσως βοηθήσει να σωθεί η ζωή τους:
ΑΝΑΛΑΒΕΤΕ ΔΡΑΣΗ
ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ
Ενδυναμώστε τα μέλη της κοινότητας ώστε να παραμείνουν ασφαλή και να ζητήσουν βοήθεια:
Θυμηθείτε, αν ανησυχείτε, κάντε το πρώτο βήμα για να ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ επικοινωνία. Δεν χρειάζεται να περιμένετε να σας πλησιάσει κάποιος για να δείξετε ότι νοιάζεστε.
Η αυτοφροντίδα είναι σημαντική, όπως ακριβώς κι εσείς. Κανείς δεν μπορεί να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για τις σκέψεις ή τις πράξεις ενός άλλου ατόμου. Δεν χρειάζεται να κάνετε αυτές τις συζητήσεις αν δεν είστε προετοιμασμένοι ή αν δεν βρίσκεστε σε κατάλληλη ψυχική κατάσταση.
Υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι και δεν είστε οι μόνοι υπεύθυνοι για την ευημερία ενός φίλου ή μέλους της κοινότητας. Το να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον αποτελεί ομαδική προσπάθεια. Μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να παραμείνουν ασφαλείς, να αισθάνονται πιο συνδεδεμένοι και να έχουν πρόσβαση στους πόρους που χρειάζονται.
Πόροι
Για περισσότερους πόρους, συμπεριλαμβανομένου ενός καταλόγου δωρεάν γραμμών βοήθειας για όσους αντιμετωπίζουν συναισθηματικά προβλήματα, επισκεφθείτε το Κέντρο ασφάλειας του TikTok.
Αυτή η εργαλειοθήκη αναπτύχθηκε με τη συμβολή εμπειρογνωμόνων από τη Διεθνή ένωση για την πρόληψη της αυτοκτονίας, την Crisis Text Line, την Through Line, τη Samaritans of Singapore και τη Samaritans (Ηνωμένο Βασίλειο). Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους Dr. Thomas Niederkrotenthaler, Dr. Rory O'Connor, Dr. Daniel Reidenberg και Dr. Jo Robinson για τις συμβουλές και την έρευνά τους.
Αποποίηση ευθυνών
Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε έχει αυτοκτονικές σκέψεις ή ιδεοληψίες, επικοινωνήστε αμέσως με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή με μια τηλεφωνική γραμμή πρόληψης αυτοκτονιών. Το περιεχόμενο που περιέχεται σε αυτούς τους οδηγούς ή/και τις εργαλειοθήκες προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και εκπαιδευτική χρήση, ενώ δεν αποσκοπεί στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας ή ιατρικών υπηρεσιών.