Οι αυθεντικές ιστορίες ευημερίας που κοινοποιεί η πολυσυλλεκτική κοινότητα του TikTok μπορούν να αποτελέσουν πηγή διορατικότητας και υποστήριξης. Επικεντρωνόμαστε στη δημιουργία ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος για όλους και ενός ασφαλούς χώρου για να μοιράζονται οι χρήστες τις εμπειρίες τους, τις συμβουλές τους και την πορεία τους προς την αποκατάσταση, την απεξάρτηση ή την ανάρρωση.
Η ευημερία δεν είναι απλή υπόθεση. Οι ασθένειες ψυχικής και σωματικής υγείας μπορεί να είναι οξείες, χρόνιες, σε ύφεση, υπό διαχείριση ή κάπου ενδιάμεσα. Η ψυχική και η σωματική υγεία μπορούν επίσης να επηρεάσει η μία την άλλη. Υπάρχουν σκαμπανεβάσματα, νέα ορόσημα και αναποδιές. Η ιστορία της ευημερίας του κάθε ατόμου είναι μοναδική. Σας ενθαρρύνουμε να συνδεθείτε ουσιαστικά με άλλους χρήστες και να θυμάστε ότι δεν πρόκειται για ανταγωνισμό.
Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι το TikTok δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή. Η κοινότητα του TikTok μπορεί να αποτελέσει πηγή υποστήριξης στο ταξίδι σας προς την ευημερία. Εάν όμως αντιμετωπίζετε προβλήματα ή ανησυχείτε για τις δικές σας εμπειρίες ευημερίας, σας προτείνουμε να απευθυνθείτε σε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.
Η ευημερία μπορεί να αποτελεί ευαίσθητο θέμα για πολλούς ανθρώπους. Μπορεί να είναι δύσκολο να μιλήσετε γι' αυτό με τρόπο που να προστατεύει τόσο τη δική σας ψυχική υγεία όσο και την ψυχική υγεία του συνόλου της κοινότητας. Για να υποστηρίξετε τους ανθρώπους που θέλουν να μοιραστούν την ιστορία ευημερίας τους, ακολουθούν μερικές συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου όταν δημιουργείτε και κοινοποιείτε περιεχόμενο στο TikTok. Θυμηθείτε να ελέγξετε τις Οδηγίες κοινότητας του TikTok για να μάθετε τι δεν επιτρέπεται στο TikTok.
Είστε έτοιμοι να μοιραστείτε την ιστορία σας;
Η ασφάλεια στο διαδίκτυο αρχίζει από εσάς. Προτού πατήσετε το κουμπί «εγγραφή», καλό είναι να σκεφτείτε καλά αν είστε έτοιμοι να μοιραστείτε την ιστορία σας. Να θυμάστε ότι είναι δύσκολο να προβλέψετε την αντίδραση που θα έχουν κάποιοι στην ιστορία της ευημερίας σας, ακόμα κι όταν ακολουθείτε τις βέλτιστες πρακτικές για να μοιραστείτε την ιστορία σας.
Ακολουθούν πέντε βήματα που μπορούν να σας καθοδηγήσουν:
Βήμα 1: Σκεφτείτε τις προθέσεις σας και το τι θέλετε να συζητήσετε:
Έχουμε πολλούς λόγους σε σχέση με τους λόγους για τους οποίους θέλουμε να μοιραστούμε μια ιστορία, όπως η ανάγκη να νιώσουμε ότι μας «δίνουν σημασία», να αναζητήσουμε υποστήριξη, να ευαισθητοποιήσουμε, να μειώσουμε τη μοναξιά ή μπορεί απλά να βαριόμαστε. Είναι επίσης σημαντικό να σκεφτείτε ποιο μέρος της ιστορίας σας θέλετε να μοιραστείτε και πώς θέλετε να το μοιραστείτε. Οι παρακάτω ερωτήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να σκεφτείτε τις προθέσεις σας και το τι θέλετε να συζητήσετε:
Ποιο τμήμα της ιστορίας μου θέλω να μοιραστώ;
Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους μοιράζομαι κάτι προσωπικό; Τι ελπίζω να πετύχω με την κοινοποίηση; Ποιος είναι ο στόχος μου;
Τι με κάνει να νοιάζομαι γι' αυτό το θέμα; Συνάδει η δημοσίευση αυτή με τις προσωπικές αξίες μου;
Πώς θέλω να τη μοιραστώ; Με ένα βίντεο, story, LIVE, τραγούδι, σχόλιο ή με άλλον τρόπο;
Τι στυλ θέλω να χρησιμοποιήσω για την κοινοποίηση; Εκπαιδευτικό στυλ, μουσικό στυλ, στυλ προσωπικής οπτικής ή κάποιο άλλο στυλ;
Βήμα 2: Σκεφτείτε πώς μπορεί η δημιουργία του περιεχομένου να επηρεάσει την ψυχική υγεία σας:
Η κοινοποίηση της ιστορίας σας μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία σας, ακόμα και πριν πατήσετε το κουμπί της δημοσίευσης. Όταν δημιουργείτε περιεχόμενο, θα πρέπει να αναπολήσετε και να σκεφτείτε τις εμπειρίες σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει όλων των ειδών τα συναισθήματα, όπως θλίψη, νοσταλγία, ντροπή ή υπερηφάνεια. Αυτή η εμπειρία είναι διαφορετική για τον καθένα. Οι παρακάτω ερωτήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να σκεφτείτε πώς μπορεί να σας επηρεάσει η δημιουργία του περιεχομένου:
Πώς αισθάνομαι συνήθως όταν σκέφτομαι την ιστορία της προσωπικής ευημερίας μου;
Πώς θα νιώσω βλέποντας ή ακούγοντας τη βιντεοσκόπηση ή ηχογράφηση του εαυτού μου, κατά την επεξεργασία ή την αναπαραγωγή;
Έχω κάποιο σχέδιο για την αντιμετώπιση των όποιων συναισθημάτων εκδηλωθούν;
Θα ήταν χρήσιμο να μοιραστώ την ιστορία μου και όχι επιβλαβές για μένα ή άλλους;
Βήμα 3: Αναλογιστείτε τι νιώθετε άνετα να μοιραστείτε:
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια είναι τα όριά σας προτού μοιραστείτε την ιστορία σας. Ορισμένα άτομα αισθάνονται άνετα να μοιράζονται προσωπικές λεπτομέρειες. Άλλοι αισθάνονται πιο άνετα να συζητούν την ευημερία τους χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Οι παρακάτω ερωτήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε τα όριά σας:
Πώς θα ένιωθα για αγνώστους, συμμαθητές, συναδέλφους, μέλη της κοινότητας, φίλους ή συγγενείς αν γνώριζαν:
Προσωπικές λεπτομέρειες σχετικά με την ψυχική ή σωματική υγεία μου;
Την κατάσταση της ψυχικής ή σωματικής υγείας μου ή τη διάγνωση από τι πάσχω;
Τις θεραπείες ψυχικής ή σωματικής υγείας που έχω δοκιμάσει ή χρησιμοποιήσει;
Τους τρόπους με τους οποίους η ψυχική ή σωματική υγεία μου έχει επηρεάσει το σχολείο, την εργασία ή τις σχέσεις μου;
Με ποιους θέλω να τα μοιραστώ αυτά; Μόνο με την οικογένεια και τους φίλους; Ένα ευρύτερο κοινό;
Πώς θα ένιωθα αν το περιεχόμενο ή η ιστορία μου διαδιδόταν πέρα από το κοινό στο οποίο απευθυνόμουν; Όπως για παράδειγμα αν κάποιος καταγράψει την οθόνη, τραβήξει ένα στιγμιότυπο οθόνης ή το δείξει σε άλλους.
Πώς θα αισθανόμουν αν η ιστορία μου έπαιρνε πολύ μεγάλες διαστάσεις; Τι θα ένιωθα αν προβαλλόταν σε δελτία ειδήσεων ή άλλους διαδικτυακούς χώρους;
Εάν η ιστορία σας αφορά κάποιον άλλον, πώς θα ένιωθε αν έβλεπε τη δημοσίευσή σας; Έχουν δώσει την άδειά τους να μοιραστείτε μια ιστορία γι' αυτούς;
Βήμα 4: Σκεφτείτε πώς μπορεί η κοινοποίηση της ιστορίας σας να επηρεάσει εσάς και άλλους ανθρώπους, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα:
Είναι χρήσιμο να σκεφτείτε πώς μπορεί να αντιδράσει ο κόσμος στην ιστορία σας, ώστε να προετοιμαστείτε. Ίσως είναι καλό να δημιουργήσετε ένα σχέδιο αντιμετώπισης, να συμβουλευτείτε τον πάροχο ψυχικής ή ιατρικής περίθαλψής σας ή να ρυθμίσετε διαφορετικά εργαλεία και λειτουργίες στο TikTok. Ελέγξτε τις ρυθμίσεις σας για να προστατέψετε το απόρρητό σας όταν κοινοποιείτε περιεχόμενο. Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να λάβετε υπόψη:
Βραχυπρόθεσμα:
Έχω λάβει τη συναίνεση όλων όσων αναφέρω στην ιστορία μου για να μιλήσω γι' αυτούς; Εάν όχι, πώς θα επηρεάσει αυτό τη σχέση μας;
Πώς θα επηρεάσει η κοινοποίηση αυτή τους συμμαθητές, τους συναδέλφους, την κοινότητα, τους φίλους ή την οικογένειά μου; Πώς θα αντιδράσουν στη δημοσίευσή μου; Θα προκαλέσει προβλήματα; Θα με υποστηρίξουν;
Ποια θετικά, αρνητικά και ουδέτερα αποτελέσματα θα μπορούσαν να προκύψουν από την κοινοποίηση; Πώς θα αντιμετώπιζα αυτά τα αποτελέσματα; Πώς θα αντιμετώπιζα τα αρνητικά σχόλια;
Σε απάντηση στη δημοσίευσή μου, μπορεί κάποια άλλα άτομα να μοιραστούν μαζί μου δύσκολες ιστορίες ή απόψεις που μπορεί να είναι δύσκολο να ακουστούν. Είμαι έτοιμος να τους υποστηρίξω και να τους ακούσω; Ή έχω προβλέψει τα όρια που θα θέσω;
Έχω λάβει προφυλάξεις για να διασφαλίσω ότι οι πληροφορίες που μοιράζομαι είναι αξιόπιστες και ακριβείς;
Έχω έτοιμες τις ρυθμίσεις απορρήτου για να περιορίσω τη δημοσίευσή μου στο κοινό που θα επιλέξω; Ή για να περιορίσω τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να επικοινωνούν μαζί μου;
Αν σκοπεύω να κάνω πολλές δημοσιεύσεις για την ιστορία μου, τι επίδραση θα έχει αυτό σε μένα ή σε άλλους;
Μακροπρόθεσμα:
Αναδρομικά, πώς θα αισθάνομαι μετά από 2 μήνες, 1 χρόνο ή 5 χρόνια από τη στιγμή που μοιράστηκα την ιστορία μου;
Πώς θα ένιωθα αν οι μελλοντικοί σύντροφοι, οι φίλοι, η οικογένεια, το σχολείο ή οι εργοδότες μου έβλεπαν τη δημοσίευσή μου;
Βήμα 5: Λήψη απόφασης:
Αφού ολοκληρώσετε τα τέσσερα παραπάνω βήματα, το τελευταίο βήμα είναι να αποφασίσετε τι θέλετε να μοιραστείτε, πώς θέλετε να το μοιραστείτε, με ποιον θέλετε να το μοιραστείτε και πώς να αντιμετωπίσετε όλα αυτά. Μερικές φορές μπορεί να ανακαλύψετε ότι δεν θέλετε να τα μοιραστείτε. Μερικές φορές μπορεί να είστε ενθουσιασμένοι που θα τα μοιραστείτε. Μερικές φορές μπορεί να μην είστε σίγουροι. Σε κάθε περίπτωση, εσείς έχετε τον έλεγχο της απόφασης για τον εαυτό σας!
Εάν αποφασίσετε ότι θέλετε όντως να μοιραστείτε την ιστορία σας, ο υπόλοιπος οδηγός θα σας βοηθήσει στη διαδικασία της κοινοποίησης. Θα βρείτε γενικές χρήσιμες συμβουλές, συμβουλές σχετικά με τη συζήτηση συγκεκριμένων θεμάτων, προτροπές που θα σας εμπνεύσουν και πληροφορίες σχετικά με εργαλεία και λειτουργίες για την προστασία της ευημερίας σας στο TikTok.
Γενικές συμβουλές για να μοιραστείτε την ιστορία σας
Κοινοποίηση περιεχομένου που βοηθάει, εμπνέει και εκπαιδεύει.
Το τι κοινοποιείτε και πώς το κοινοποιείτε είναι εξίσου σημαντικό με το αν θα το κοινοποιήσετε. Η κοινοποίηση ιστοριών αντιμετώπισης δυσκολιών, ελπίδας και αποκατάστασης, απεξάρτησης ή ανάρρωσης μπορεί να βοηθήσει και άλλα άτομα, ενημερώνοντας, εμπνέοντας και κάνοντάς τους να νιώσουν ότι δεν είναι μόνοι. Έχετε μια μοναδική φωνή, οπτική και εμπειρία. Χρησιμοποιήστε τα για να διαμορφώσετε το προσωπικό μήνυμά σας και τον αντίκτυπο που έχετε σε άλλους.
Ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες βασικές πληροφορίες σχετικά με την ασφαλή κοινοποίηση της ιστορίας σας, οι οποίες μπορούν να σας καθοδηγήσουν.
Χρήσιμες βασικές πληροφορίες
Μοιραστείτε τη μοναδική ιστορία σας
Οι ιστορίες έχουν δύναμη. Εάν θέλετε να μοιραστείτε πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας σας ή τη διάγνωσή σας, είναι χρήσιμο να επικεντρώσετε την αφήγηση στις προσωπικές εμπειρίες σας. Το πλαίσιο της εμπειρίας που έχετε βιώσει αποτυπώνει αυτές τις πληροφορίες με μεγαλύτερη σαφήνεια από το να κοινοποιήσετε απλώς έναν κατάλογο συμπτωμάτων.
Η ευημερία δεν είναι απλή υπόθεση. Υπάρχουν σκαμπανεβάσματα, νέα ορόσημα και αναποδιές. Η παραδοχή των θετικών και αρνητικών στιγμών, αντί να παρουσιάζετε μια υπερβολικά απλή εικόνα της αποκατάστασης, απεξάρτησης ή ανάρρωσης, μπορεί να είναι χρήσιμη. Επιπλέον, το να τονιστεί ότι η υγεία αποτελεί πολύπλοκο θέμα, συμβάλλει στη διόρθωση των παρανοήσεων και στη μείωση του στιγματισμού.
Επικεντρώστε τη συζήτηση γύρω από αυτό που σας ταιριάζει. Σε περιπτώσεις στις οποίες οι τεχνικές αντιμετώπισης, οι θεραπείες ή κάποια προϊόντα βοηθούν στην προσωπική ευημερία, μας συχνά θέλουμε να τα μοιραστούμε με άλλους. Είναι σημαντικό να διατυπώσετε αυτές τις συμβουλές εστιάζοντας στο πώς βοήθησαν εσάς, αντί να εκφράζετε γενικόλογους ισχυρισμούς, προς αποφυγή σύγχυσης των θεατών.
Να είστε ειλικρινείς σχετικά με την επαγγελματική προϋπηρεσία σας. Η παρουσίαση του εαυτού σας ως διαπιστευμένου ή ειδικού σε θέματα ψυχικής υγείας πέρα από τις προσωπικές εμπειρίες σας μπορεί να μπερδέψει τους θεατές.
Ενταχθείτε στις κοινότητες αποκατάστασης, απεξάρτησης ή ανάρρωσης στο TikTok. Εάν η δημοσίευσή σας αφορά την αποκατάσταση, απεξάρτηση ή ανάρρωση, χρησιμοποιήστε hashtag με θέμα την αποκατάσταση, απεξάρτηση ή ανάρρωση για να συμμετάσχετε σε συζητήσεις στο TikTok που είναι ήδη σε εξέλιξη. Ανατρέξτε στις παρακάτω ειδικές συμβουλές για πληροφορίες σχετικά με τα hashtag που χρησιμοποιούν οι διάφορες κοινότητες.
Λάβετε υπόψη σας πώς μπορούν οι λεπτομέρειες της ιστορίας σας να επηρεάσουν τους θεατές. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για θέματα όπως η αυτοκτονία, ο αυτοτραυματισμός, η διαταραγμένη διατροφή και η εικόνα του σώματος. Δείτε τις ειδικές συμβουλές που παρέχουμε για τα θέματα αυτά παρακάτω.
Συμπερίληψη άλλων ατόμων στην ιστορία σας
Ζητήστε τη συναίνεσή τους. Προτού συζητήσετε πληροφορίες για την υγεία άλλων ανθρώπων, είναι σημαντικό να διερευνήσετε και να σεβαστείτε τα όριά τους σχετικά με τη γνωστοποίηση της ιστορίας τους. Μην αναφέρετε κάποιο άλλο άτομο, εκτός εάν σας έχει δώσει την άδεια να το κάνετε. Εάν συζητάτε για κάποιον που έχει πεθάνει, ζητήστε τη συναίνεση της οικογένειας ή των οικείων του.
Χρησιμοποιήστε γλώσσα που δεν στιγματίζει. Το να αποκαλείτε τους ανθρώπους με προβλήματα υγείας «τρελούς», «ψυχοπαθείς», «παλαβούς», «ανάπηρους», «μουρλούς» ή «τρελαμένους» βλάπτει πραγματικά. Ενισχύει τα αρνητικά στερεότυπα και τον στιγματισμό.
Να σέβεστε και να χρησιμοποιείτε πάντα τη γλώσσα του ατόμου ή των ατόμων για τα οποία μιλάτε.
Σε γενικές γραμμές, η «προσωποκεντρική γλώσσα» δείχνει σεβασμό και προτείνεται αν δεν γνωρίζετε πώς αυτοπροσδιορίζεται κάποιος.
Για παράδειγμα, πείτε «άτομο με ψυχική ασθένεια» αντί για «ψυχικά άρρωστο άτομο» και «άτομο με διαταραχή χρήσης αλκοόλ» αντί για «αλκοολικός».
Ορισμένα άτομα και ομάδες προτιμούν τη χρήση γλώσσας «με έμφαση στην ταυτοποίηση», καθώς θεωρούν την κατάσταση της υγείας τους ως τμήμα της ταυτότητάς τους.
Για παράδειγμα, ορισμένοι χρησιμοποιούν τον όρο «αυτιστικός» αντί του όρου «άτομο με διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού» και ορισμένοι χρησιμοποιούν τον όρο «ανάπηρος» αντί του όρου «άτομο με αναπηρία».
Όταν έχετε αμφιβολίες, μη διστάσετε να ρωτήσετε απευθείας τι γλώσσα χρησιμοποιούν!
Βοήθεια προς άλλους ανθρώπους
Ενθαρρύνετε την αναζήτηση βοήθειας. Ενθαρρύνετε τα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες να αναζητήσουν βοήθεια και υποστήριξη. Μπορείτε να συμπεριλάβετε συνδέσμους και πληροφορίες επικοινωνίας για διάφορες μορφές υποστήριξης, όπως γραμμές αντιμετώπισης κρίσεων, γραμμές ομότιμης υποστήριξης και οργανισμούς υπεράσπισης.
Δείξτε ενσυναίσθηση και δώστε κουράγιο. Τα άτομα που μοιράζονται την ιστορία τους αναζητούν συνήθως ομότιμη υποστήριξη και ενθάρρυνση, γι' αυτό να είστε διακριτικοί. Μερικές φορές μπορεί να μην ξέρετε τι να πείτε ή να κάνετε για να υποστηρίξετε άλλους ανθρώπους. Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να δώσετε μια απλοϊκή απάντηση όπως «μην ανησυχείς, να είσαι χαρούμενος», «όλα θα πάνε καλά» ή «χαμογέλασε, όλα θα πάνε καλά». Μολονότι αυτές οι φράσεις μπορεί να φαίνονται ενθαρρυντικές, ίσως απορρίπτουν τις μη θετικές εμπειρίες και τα συναισθήματα κάποιου.
Θέστε όρια. Αν παρατηρήσετε ότι η υποστήριξη άλλων ανθρώπων έχει αντίκτυπο στη δική σας ευημερία, μη διστάσετε να κάνετε ένα διάλειμμα.
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την παροχή βοήθειας σε μέλη της κοινότητας που αντιμετωπίζουν προβλήματα, στον Οδηγό ψυχικής ευημερίας.
Χρήσιμα θέματα συζήτησης
Ακολουθούν προτάσεις χρήσιμων θεμάτων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για το δικό σας περιεχόμενο:
Πόροι, υποστήριξη και συμβουλές αυτο-φροντίδας που βρήκατε χρήσιμες
Χρήσιμα μέρη του προγράμματός σας για τη διαχείριση της ευημερίας σας
Τι θα θέλατε να πείτε σε άλλους που μπορεί να αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με εσάς
Τι μέτρα μπορεί να λάβει κάποιος για να υποστηρίξει άλλους που αντιμετωπίζουν προβλήματα
Προτάσεις σχετικά με τα άτομα που μπορείτε να απευθυνθείτε όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα ή κρίση
Ποια υποστήριξη θα θέλατε να είχατε στην πορεία σας
Πόσο συχνή είναι η πάθησή σας, μερικοί μύθοι σχετικά με αυτήν και πού μπορεί κανείς να μάθει περισσότερα γι' αυτήν.
Εμπόδια που αντιμετωπίσατε για να φτάσετε σε διάγνωση ή θεραπεία και πώς τα ξεπεράσατε
Τι αντίκτυπο είχε η κατάσταση της υγείας σας στη γενική ευημερία σας, στο σχολείο, στην καριέρα, στο επάγγελμα ή στα χόμπι σας, ή/και στις σχέσεις σας με τους φίλους, την οικογένεια ή τους συντρόφους σας.
Πού μπορεί να αναζητήσει κάποιος περίθαλψη, τι είδους θεραπείες προτείνονται ή πώς μπορεί να βρει ειδικούς.
Πώς η αποκατάσταση, η απεξάρτηση, η ανάρρωση ή η θεραπεία μεταμορφώνει (ή όχι) τη ζωή κάποιου
Πώς ορίζετε την απεξάρτηση, αποκατάσταση ή ανάρρωση ή πώς είναι η ζωή «μετά την απεξάρτηση, αποκατάσταση ή ανάρρωση»
Συστάσεις και ενθάρρυνση για επικοινωνία με φίλους και την οικογένεια σχετικά με την ψυχική υγεία τους
Ο ρόλος που διαδραματίζει η κοινωνία και πώς η κοινότητά μας μπορεί να συσπειρωθεί για να δημιουργήσει ένα υγιές περιβάλλον
Συμβουλές ανά θέμα
Συζήτηση για αυτοκτονία ή αυτοτραυματισμό.
Εάν κάνετε δημοσίευση σχετικά με εμπειρίες αυτοκτονίας ή αυτοτραυματισμού, καθώς και φόρο τιμής σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο που πέθανε από αυτοκτονία, οι ειδικοί δίνουν αυτές τις συμβουλές:
Χρήσιμες βασικές πληροφορίες
Λάβετε υπόψη σας πώς οι λεπτομέρειες της ιστορίας σας θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους θεατές. Η κοινοποίηση λεπτομερειών και εικόνων σχετικά με εργαλεία και μεθόδους αυτοκτονίας ή αυτοτραυματισμού, τοποθεσίες αυτοκτονίας, σημειώματα και μηνύματα αυτοκτονίας είναι επιβλαβής και δεν επιτρέπεται στο TikTok. Τέτοιου είδους περιεχόμενο μπορεί να είναι αγχωτικό και να παρέχει ακούσια νέες ιδέες στα μέλη της κοινότητας που παλεύουν με προβλήματα ψυχικής υγείας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους θανάτους από αυτοκτονίες διασημοτήτων ή γνωστών ατόμων. Μπορεί ακούσια να ωραιοποιήσει την πράξη της αυτοκτονίας.
Χρησιμοποιήστε γλώσσα που δεν στιγματίζει. Ακόμα κι αν δεν το εννοείτε με αυτόν τον τρόπο, όροι όπως «αυτοκτόνησε», «επιτυχημένη/αποτυχημένη αυτοκτονία» ή «αποτυχημένη απόπειρα» μπορεί να ακούγονται επικριτικοί.
Η λέξη «απόπειρα» υπονοεί ότι η αυτοκτονία είναι εγκληματική και της προσδίδει ένα στίγμα. Αυτό μπορεί να αποθαρρύνει τα άτομα με τάσεις αυτοκτονίας από το να αναζητήσουν βοήθεια. Επηρεάζει επίσης τους ανθρώπους που έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα με αυτόν τον τρόπο. Αντ' αυτού, πείτε «αυτοκτόνησε».
Όροι όπως «επιτυχημένη» ή «αποτυχημένη» παρουσιάζουν την αυτοκτονία ως ένα επιθυμητό αποτέλεσμα. Χρησιμοποιήστε φράσεις όπως «μη θανατηφόρα απόπειρα αυτοκτονίας» ή «επέζησε από την απόπειρα αυτοκτονίας».
Ενταχθείτε στις κοινότητες αποκατάστασης, απεξάρτησης ή ανάρρωσης στο TikTok. Εάν δημοσιεύετε υλικό που αφορά αποκατάσταση, απεξάρτηση, ανάρρωση ή ευαισθητοποίηση, χρησιμοποιήστε hashtag που αφορούν την αποκατάσταση, απεξάρτηση ή ανάρρωση για να συμμετάσχετε σε ευρύτερες συζητήσεις στο TikTok (π.χ. #recoverytok, #mentalhealthawareness). Λάβετε υπόψη ότι κάποιο περιεχόμενο μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση στους θεατές. Κατά συνέπεια συνιστάται προσοχή από τους θεατές.
Δώστε έμφαση στην αποκατάσταση, απεξάρτηση ή ανάρρωση. Η παρουσίαση της αυτοκτονίας και του αυτοτραυματισμού ως μια γοητευτική, ρομαντική, ηρωική, αξιέπαινη ή πρακτική επιλογή είναι επικίνδυνη και μπορεί να οδηγήσει άλλους να σκεφτούν το ενδεχόμενο αυτοκτονίας και αυτοτραυματισμού. Η συνεχής διατύπωση του μηνύματος ότι η αυτοκτονία μπορεί να αποφευχθεί και πως υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια είναι χρήσιμη για τον κόσμο.
Η αυτοκτονία και ο αυτοτραυματισμός δεν είναι απλή υπόθεση. Η προσπάθεια εντοπισμού μίας μόνο αιτίας για τις αυτοκτονίες και τους αυτοτραυματισμούς αποτελεί υπερβολικά απλουστευτική προσέγγιση. Η κατανόηση και η κοινοποίηση του γεγονότος ότι η αυτοκτονία και ο αυτοτραυματισμός είναι πιθανότατα αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων, μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση παρανοήσεων και να ενθαρρύνει ασφαλείς, εποικοδομητικές συζητήσεις. Αποφεύγετε τις εικασίες σχετικά με τις αιτίες που κρύβονται πίσω από τον αυτοτραυματισμό, τις απόπειρες αυτοκτονίας ή τον θάνατο άλλων ανθρώπων.
Μπορείτε να ανατρέξετε στον Οδηγό των Σαμαρειτών για περισσότερες χρήσιμες βασικές πληροφορίες ή να επισκεφθείτε τη σελίδα πόρων του TikTok για Αυτοκτονία και αυτοτραυματισμό, για περισσότερες πληροφορίες.
Συζήτηση για τις διατροφικές διαταραχές ή την εικόνα του σώματος
Εάν κάνετε δημοσίευση για εμπειρίες σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές ή την εικόνα του σώματος, οι ειδικοί συνιστούν αυτές τις επιπλέον συμβουλές:
Χρήσιμες βασικές πληροφορίες
Λάβετε υπόψη σας πώς οι λεπτομέρειες της ιστορίας σας θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους θεατές. Η κοινοποίηση λεπτομερειών ή εικόνων σχετικά με δίαιτες εξαιρετικά χαμηλών θερμίδων, συμπεριφορές διατροφικών διαταραχών και τάσεις ελέγχου του σώματος είναι επιβλαβείς και δεν επιτρέπονται στο TikTok. Πέρα από το τι δεν επιτρέπεται στο TikTok, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου πώς οι λεπτομέρειες σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές μπορούν επίσης να μετατραπούν ακούσια σε ένα «εγχειρίδιο οδηγιών» για τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Οι λεπτομέρειες και οι διευκρινίσεις σχετικά με την κατανάλωση τροφίμων και θερμίδων, τα προγράμματα γυμναστικής και τις μεθόδους διαχείρισης βάρους είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες. Η κοινοποίηση φωτογραφιών «πριν και μετά», του σωματικού βάρους, του μεγέθους ρούχων, του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) ή άλλων μετρήσεων μπορεί να ενθαρρύνει μη χρήσιμες συγκρίσεις.
Ενθαρρύνετε τη συμπερίληψη όλων των σωματότυπων και τροφίμων. Η αναφορά σε τρόφιμα, σχήματα και μεγέθη σώματος, μεγέθη ρούχων και σωματικά βάρη ως «καλά», «κακά», «ανθυγιεινά» και «υγιή» μπορεί να κάνει τους θεατές να νιώσουν ντροπή και να ενισχύσει τον αρνητικό αντίκτυπο της αφήγησης. Κατά κανόνα, είναι καλύτερο να μη σχολιάζετε την εμφάνιση ή το σώμα κάποιου, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει ανησυχία, ακόμα κι αν το εννοείτε ως κομπλιμέντο.
Να σέβεστε και να χρησιμοποιείτε πάντα τη γλώσσα του ατόμου ή των ατόμων για τα οποία μιλάτε. Δώστε προσοχή στις λέξεις που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να περιγράψουν τον εαυτό τους ή ρωτήστε τους απευθείας ποιους όρους χρησιμοποιούν. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εκλάβουν τη λέξη «χοντρός» ή «παχύσαρκος» ως προσβολή. Για άλλους ανθρώπους, οι λέξεις «χοντρός» ή «παχύσαρκος» είναι ουδέτεροι χαρακτηρισμοί ή σημαντικό μέρος της ταυτότητάς τους.
Χρησιμοποιήστε όρους που επικεντρώνονται στην αποκατάσταση, απεξάρτηση ή ανάρρωση. Δεν συνιστάται η χρήση των όρων αργκό που χρησιμοποιούνται από κοινότητες που προωθούν τις διατροφικές διαταραχές, ακόμα κι όταν καταδικάζετε αυτές τις κοινότητες. Η χρήση αυτών των όρων αργκό μπορεί ακούσια να προσφέρει στους θεατές τα εργαλεία για να βρουν αυτό το επιβλαβές περιεχόμενο στο διαδίκτυο.
Ενταχθείτε στις κοινότητες αποκατάστασης, απεξάρτησης ή ανάρρωσης στο TikTok. Εάν δημοσιεύετε υλικό που αφορά αποκατάσταση, απεξάρτηση, ανάρρωση ή ευαισθητοποίηση, χρησιμοποιήστε hashtag που αφορούν την αποκατάσταση, απεξάρτηση ή ανάρρωση για να συμμετάσχετε σε ευρύτερες συζητήσεις στο TikTok (π.χ. #recoverytok, #mentalhealthawareness, #edrecovery). Λάβετε υπόψη ότι κάποιο περιεχόμενο μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση στους θεατές. Κατά συνέπεια συνιστάται προσοχή από τους θεατές.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα πόρων στο TikTok για Διατροφικές διαταραχές, για περισσότερες πληροφορίες.
Συζήτηση για τα προβλήματα τζόγου
Εάν κάνετε δημοσίευση για προβλήματα τζόγου, οι ειδικοί δίνουν αυτές τις συμβουλές:
Χρήσιμες βασικές πληροφορίες
Να σέβεστε και να χρησιμοποιείτε πάντα τη γλώσσα του ατόμου ή των ατόμων για τα οποία μιλάτε. Κατά κανόνα, ενθαρρύνουμε τη χρήση προσωποκεντρικής γλώσσας. Αυτό σημαίνει ότι δεν ορίζουμε ένα άτομο με βάση μια συμπεριφορά ή μια διάγνωση. Η προσωποκεντρική γλώσσα δεν είναι επικριτική και αντιμετωπίζει τους ανθρώπους που βιώνουν τον εθισμό με σεβασμό και κατανόηση.
Αν και επιλέγουμε να μη χρησιμοποιούμε ορισμένες λέξεις όπως «νηφάλιος» ή «εθισμένος» (καθώς κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν ότι στιγματίζουν), στο TikTok υποστηρίζουμε τους ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται όπως προτιμούν. Ενθαρρύνουμε τα άτομα να βρουν μια κοινότητα μέσα από τις αυτοπροσδιοριζόμενες ταυτότητές τους.
Τα προβλήματα τζόγου δεν αποτελούν απλή υπόθεση. Η προσπάθεια εντοπισμού μίας μόνο αιτίας για τα προβλήματα τζόγου αποτελεί υπερβολικά απλουστευτική προσέγγιση. Τα προβλήματα τζόγου είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων. Δεν οφείλονται στον χαρακτήρα κάποιου. Είναι θεραπεύσιμη διαταραχή.
Ενταχθείτε στις κοινότητες αποκατάστασης, απεξάρτησης ή ανάρρωσης στο TikTok. Έχουμε δει την κοινότητά μας να υιοθετεί hashtag, όπως #gamblingrecovery και #gamblingawareness, τα οποία προσφέρουν χώρους συζήτησης, μάθησης και ενθάρρυνσης. Hashtag όπως #recoverytok και #addictionawareness προσφέρουν έναν χώρο συζήτησης σχετικά με εμπειρίες αποκατάστασης, απεξάρτησης, ανάρρωσης και ευαισθητοποίησης. Αυτά καλύπτουν μια ευρεία γκάμα θεμάτων, που δεν αφορούν αποκλειστικά τα τυχερά παιχνίδια (κάποιο περιεχόμενο μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση στους θεατές και συνιστάται προσοχή).
Εάν κάνετε δημοσίευση για εμπειρίες με ναρκωτικά και αλκοόλ, οι ειδικοί δίνουν αυτές τις συμβουλές:
Χρήσιμες βασικές πληροφορίες
Να σέβεστε και να χρησιμοποιείτε πάντα τη γλώσσα του ατόμου ή των ατόμων για τα οποία μιλάτε. Ενθαρρύνουμετη χρήση προσωποκεντρικής γλώσσας. Αυτό σημαίνει ότι δεν ορίζουμε ένα άτομο με βάση μια συμπεριφορά ή μια διάγνωση. Η χρήση προσωποκεντρικής γλώσσας είναι ένα σημαντικό βήμα στη μείωση του στίγματος απέναντι στα άτομα που κάνουν χρήση ουσιών.
Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα τρόπων με τους οποίους η αλλαγή των λέξεών μας μπορεί να συμβάλει στη μείωση του στίγματος σε σχέση με τη χρήση ουσιών:
Πείτε:
Ένα άτομο που κάνει χρήση ναρκωτικών αντί για «χρήστης ναρκωτικών»
Άτομο που «ζει με εθισμό ή αντιμετωπίζει εθισμό» ή «Άτομο με διαταραχή χρήσης ουσιών» αντί για «Εξαρτημένος», «Πρεζόνι» ή «Χρήστης ναρκωτικών»
Άτομο σε απεξάρτηση αντί για «πρώην εξαρτημένος»
Διαταραχή χρήσης ουσιών αντί για «εθισμό στα ναρκωτικά»
Άτομο με διαταραχή χρήσης αλκοόλ ή άτομο που χρησιμοποιεί αλκοόλ με επικίνδυνους τρόπους αντί για «αλκοολικός»
Απαλλαγμένος από ουσίες, άτομο σε απεξάρτηση ή αποχή, αντί για «νηφάλιος» ή «καθαρός».
Συνεχίζει την απεξάρτηση αντί για «παρέμεινε καθαρός»
Αν και επιλέγουμε να μη χρησιμοποιούμε ορισμένες λέξεις όπως «νηφάλιος» (καθώς κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν ότι στιγματίζουν), στο TikTok υποστηρίζουμε τους ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται όπως προτιμούν. Ενθαρρύνουμε τα άτομα να βρουν μια κοινότητα μέσα από τις αυτοπροσδιοριζόμενες ταυτότητές τους.
Η χρήση ουσιών δεν είναι απλή υπόθεση. Τα άτομα που κάνουν επικίνδυνη χρήση ουσιών δεν το κάνουν επειδή «δεν έχουν πειθαρχία». Η διαταραχή της χρήσης ουσιών αποτελεί θεραπεύσιμη ασθένεια που προκαλείται από πολλούς παράγοντες. Η συνειδητοποίηση ότι η προβληματική χρήση ουσιών είναι πιθανότατα αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων, μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση παρανοήσεων και να ενθαρρύνει ασφαλείς, εποικοδομητικές συζητήσεις.
Το ταξίδι του καθενός είναι διαφορετικό: Για όσους βρίσκονται σε απεξάρτηση, μπορεί να περιλαμβάνει πολλά σκαμπανεβάσματα και είναι ένα μοναδικό ταξίδι για τον καθένα. Προσπαθήστε να αποφύγετε να συγκρίνετε τις εμπειρίες σας με άλλων ανθρώπων, καθώς αυτό μπορεί να σας κάνει να νιώσετε άσχημα, αντί να κατανοήσετε ότι η απεξάρτησή σας αποτελεί μια καθημερινή προσπάθεια.
Εάν κάνετε δημοσίευση για ένα τραγικό γεγονός, οι ειδικοί δίνουν αυτές τις συμβουλές:
Χρήσιμες βασικές πληροφορίες
Προσέχετε τις λεπτομέρειες που περιλαμβάνετε. Αποφεύγετε παραστατικές λεπτομέρειες και περιεχόμενο που μπορεί να βλάψει τα θύματα, την οικογένειά τους, τους φίλους, την κοινότητα ή άλλους που έχουν πληγεί από το τραγικό γεγονός. Αν κοινοποιήσετε αυτό το περιεχόμενο, παράσχετε προειδοποιήσεις πιθανής συναισθηματικής φόρτισης και χρησιμοποιήστε εργαλεία για να θολώσετε τις παραστατικές εικόνες, καθώς και τις ταυτότητες ατόμων στη δημοσίευσή σας.
Εστιάστε το περιεχόμενό σας στα θύματα, στους επιζώντες και στους διασώστες. Εάν κάνετε μια δημοσίευση σχετικά με ένα τραγικό γεγονός που προκλήθηκε από ένα ή περισσότερα άτομα, επικεντρωθείτε στα θύματα, στους επιζώντες και στους διασώστες και αποφύγετε την κοινοποίηση πληροφοριών σχετικά με το άτομο ή τα άτομα που είναι υπεύθυνα για το τραγικό γεγονός. Επιπλέον, μην κοινοποιείτε περιεχόμενο που έχει παραχθεί από το άτομο ή τα άτομα που ευθύνονται για το τραγικό συμβάν, το οποίο θα μπορούσε να εμπνεύσει άλλους να ασκήσουν βία.
Να είστε προσεκτικοί όταν συζητάτε για μια βίαιη συμπεριφορά ή μια συμπεριφορά μίσους. Όταν κοινοποιείτε ή συζητάτε για βίαιες συμπεριφορές ή συμπεριφορές μίσους, θα πρέπει να παράσχετε επεξηγήσεις οι οποίες δείχνουν ότι δεν υποστηρίζετε τη συμπεριφορά αυτή. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει σχολιασμό των αρνητικών επιπτώσεων στις κοινότητες.
Βεβαιωθείτε ότι κοινοποιείτε πληροφορίες που είναι αξιόπιστες και ακριβείς. Για να βοηθήσετε στην πρόληψη της διάδοσης της παραπληροφόρησης, αναζητήστε αξιόπιστες πηγές, όπως ένα κυβερνητικό ίδρυμα ή ένα έγκυρο πρακτορείο ειδήσεων, και επαληθεύστε τις πληροφορίες προτού τις κοινοποιήσετε.
Όταν έρχεστε αντιμέτωποι με ένα τραγικό συμβάν, κάντε στον εαυτό σας τις ακόλουθες ερωτήσεις:
Θα μπορούσε το συγκεκριμένο περιεχόμενο να έχει αρνητικό αντίκτυπο στα άτομα που το βλέπουν (π.χ., εκθέτοντάς τα σε βίαιες εικόνες ή θεωρίες συνωμοσίας);
Κοινοποιώ πληροφορίες που δεν παρέχονται από αξιόπιστη πηγή, όπως μια κυβερνητική υπηρεσία ή ένα έγκυρο ειδησεογραφικό πρακτορείο;
Θα μπορούσε αυτό το περιεχόμενο να βλάψει ακούσια τα θύματα, τις οικογένειές τους, τους φίλους τους, την κοινότητα ή άλλους που επηρεάστηκαν από αυτό;
Θα μπορούσε αυτό το περιεχόμενο να συμβάλει στη τρέχουσα κατάσταση φόβου ή πανικού σε σχέση με το τραγικό γεγονός;
Περιλαμβάνει το περιεχόμενο ακραίο ήχο, κείμενο ή εικόνες που θα μπορούσαν να βλάψουν ή να προκαλέσουν άγχος σε άλλους, ιδίως σε όσους επηρεάστηκαν από το γεγονός;
Επιρρίπτει το περιεχόμενο αυτό την ευθύνη για το τραγικό γεγονός σε μία συγκεκριμένη ή περισσότερες κοινότητες;
Κατά την απόκριση σε ένα τραγικό γεγονός που προκλήθηκε από ένα ή περισσότερα άτομα, θα μπορούσε το περιεχόμενο αυτό να προάγει τις ενέργειες όσων είναι υπεύθυνοι για το τραγικό γεγονός ή να εμπνεύσει άλλους να ασκήσουν βία;
Εργαλεία και λειτουργίες για να προστατεύσετε την ευημερία σας στο TikTok
Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν υπάρχει μία εμπειρία στο διαδίκτυο που να ταιριάζει σε όλους. Γι' αυτό προσφέρουμε μια ποικιλία από εργαλεία για να μπορούν οι χρήστες να ελέγχουν και να διαχειρίζονται την εμπειρία τους στο TikTok. Επισκεφθείτε το Κέντρο βοήθειας για να μάθετε περισσότερα για την Ασφάλεια χρηστών, καθώς και το Κέντρο ασφάλειας για να μάθετε περισσότερα για τις Αναφορές.
Το TikTok δίνει τη δυνατότητα στα άτομα να αλληλεπιδρούν με τους άλλους με πολλούς τρόπους μέσω σχολίων, άμεσων μηνυμάτων, Ντουέτου, Συρραφής, και πολλών άλλων. Όλα αυτά αποτελούν μέρος του τι κάνει μια διαδικτυακή κοινότητα ελκυστική, αλλά, όπως ισχύει και με κάθε είδος επικοινωνίας, εμπεριέχουν επίσης τον κίνδυνο οδυνηρών αλληλεπιδράσεων. Για να δημιουργήσουμε μια φιλόξενη και υποστηρικτική κοινότητα, έχουμε διάφορες ρυθμίσεις στην εφαρμογή (οι ρυθμίσεις διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή σας και την έκδοση της εφαρμογής) που επιτρέπουν στα άτομα να ελέγχουν την εμπειρία τους στο TikTok.
Ιδιωτικοί λογαριασμοί
Βάσει προεπιλογής, οι λογαριασμοί για άτομα ηλικίας κάτω των 16 ετών έχουν οριστεί ως ιδιωτικοί, το οποίο σημαίνει ότι μπορείτε να εγκρίνετε ή να απορρίψετε αιτήματα ακολούθων και μόνο τα άτομα που έχετε εγκρίνει ως ακολούθους μπορούν να βλέπουν το περιεχόμενό σας. Οι λογαριασμοί για άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών αρχίζουν ως δημόσιοι, το οποίο σημαίνει ότι οποιοσδήποτε στο TikTok μπορεί να βλέπει τα βίντεό σας και να δημοσιεύει σχόλια ή να αρχίσει ένα Ντουέτο για να αλληλεπιδράσει με το περιεχόμενο που έχετε δημιουργήσει και κοινοποιήσει. Μπορείτε να το αλλάξετε εύκολα από τις Ρυθμίσεις απορρήτου.
Εάν δέχεστε μεγάλο όγκο μη φιλικών ή ανεπιθύμητων σχολίων στο περιεχόμενό σας, σας συνιστούμε να ενεργοποιήσετε τη «Λειτουργία επιμέλειας σχολίων» μέσω των ρυθμίσεων απορρήτου, ώστε να μπορείτε να διαχειρίζεστε και να ελέγχετε καλύτερα τα σχόλια που λαμβάνετε.
Προσαρμόστε τη ροή «Για εσάς»
Δεν θέλετε να εκτίθεστε σε συγκεκριμένο τύπο περιεχομένου στη σελίδα Για εσάς; Πατήστε παρατεταμένα πάνω στο βίντεο και επιλέξτε «Δεν με ενδιαφέρει». Στη συνέχεια, κάντε κλικ στις «Λεπτομέρειες» για να αποκλείσετε συγκεκριμένα hashtag που χρησιμοποιούνται στο βίντεο.
Περιορίστε περαιτέρω το ανεπιθύμητο περιεχόμενο προσθέτοντας ή τροποποιώντας φίλτρα λέξεων-κλειδιών και hashtag κάτω από τις «Προτιμήσεις περιεχομένου» στις ρυθμίσεις σας.
Προσαρμόστε ποιος μπορεί να σας στέλνει μηνύματα
Τα άμεσα μηνύματα (DM) παρέχουν στα μέλη της κοινότητας έναν τρόπο να επικοινωνούν ιδιωτικά. Τα Άμεσα μηνύματα μπορούν να αποστέλλονται και να λαμβάνονται από «Όλοι», «Φίλοι» (δημιουργούς που ακολουθείτε, οι οποίοι σας ακολουθούν κι αυτοί) ή «Κανένας». Μόνο οι εγγεγραμμένοι λογαριασμοί για άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω είναι επιλέξιμοι για τα Άμεσα μηνύματα και είναι μία από τις λειτουργίες που ένας γονέας ή κηδεμόνας μπορεί να ελέγξει άμεσα όταν είναι ενεργοποιημένη η Σύνδεση οικογένειας.
Ρυθμίστε ποιος μπορεί να κάνει Ντουέτο και Συρραφή μαζί σας
Τα Ντουέτα επιτρέπουν στους χρήστες να δημιουργούν βίντεο ως απάντηση σε περιεχόμενο άλλων στο TikTok. Μπορείτε να αποφασίσετε ποιος θα έχει δικαίωμα να κάνει Ντουέτο ή Συρραφή μαζί σας. Μπορείτε να επιλέξετε μία ρύθμιση για όλα τα βίντεο ή να προσαρμόζετε τη ρύθμιση για κάθε βίντεο ξεχωριστά. Για χρήστες ηλικίας κάτω των 16 ετών, η λειτουργία ορίζεται σε «Κανένας» και δεν μπορεί να αλλάξει. Για χρήστες ηλικίας 16 έως 17 ετών, αυτή η λειτουργία ορίζεται σε «Φίλοι», ωστόσο μπορεί να αλλάξει σε «Κανένας» ή «Όλοι». Μάθετε πώς
Ελέγξτε ποιος μπορεί να σχολιάζει στα βίντεό σας
Στις ρυθμίσεις, τα σχόλια ρυθμίζονται βάσει προεπιλογής σε «Φίλοι» για χρήστες ηλικίας κάτω των 16 ετών. Αυτό σημαίνει ότι μόνο όσοι σας ακολουθούν και τους ακολουθείτε κι εσείς μπορούν να σχολιάζουν στα βίντεό σας. Μπορείτε να το αλλάξετε αυτό σε «Κανένας», ώστε να μην επιτρέπεται σε άλλους να δημοσιεύουν σχόλια στα βίντεό σας. Για χρήστες ηλικίας άνω των 16 ετών, η λειτουργία αυτή ορίζεται σε «Όλοι» και μπορεί να αλλάξει σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.
Φιλτράρισμα σχολίων και λέξεων-κλειδιών
Με τα φίλτρα σχολίων ενεργοποιημένα, τα προσβλητικά σχόλια θα αποκρύπτονται αυτόματα. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε μια προσαρμοσμένη λίστα με λέξεις-κλειδιά, ώστε τα σχόλια που περιέχουν τις λέξεις αυτές να αποκρύπτονται αυτόματα. Μπορείτε να αποφασίσετε ποιος μπορεί να σχολιάζει τα βίντεό σας γενικά, προσαρμόζοντας τις ρυθμίσεις σας στην ενότητα Απόρρητο. Μάθετε πώς.
Το Φίλτρο επιλεγμένων τύπων σχολίων (γνωστό και ως Spam και προσβλητικά σχόλια) σάς επιτρέπει να αποκρύπτετε προσβλητικά ή ανεπιθύμητα σχόλια, εκτός αν τα εγκρίνετε.
Τα φίλτρα λέξεων-κλειδιών αποκρύπτουν σχόλια με λέξεις ή φράσεις που έχετε επιλέξει.
Η ρύθμιση Φιλτράρισμα όλων των σχολίων αποκρύπτει τα σχόλια στα βίντεό σας, εκτός αν τα εγκρίνετε.
Το Φιλτράρισμα σχολίων από μη φιλικά άτομα σάς επιτρέπει να φιλτράρετε σχόλια τα οποία είναι παρόμοια με σχόλια που δεν σας άρεσαν στο παρελθόν, τα οποία έχετε αναφέρει ή διαγράψει.
Το Φιλτράρισμα σχολίων από αγνώστους σάς επιτρέπει να φιλτράρετε σχόλια από άτομα που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των ακολούθων σας ή των ατόμων που ακολουθείτε.
Αφαίρεση σχολίων και ακόλουθων
Έχετε επίσης τη δυνατότητα να διαγράψετε τυχόν ακατάλληλα σχόλια που δημοσιεύονται στα βίντεό σας. Απλώς πατήστε παρατεταμένα στο σχόλιο κι έπειτα επιλέξτε «Διαγραφή». Μάθετε πώς.
Μπορείτε να διαγράψετε έναν ακόλουθο οποιαδήποτε στιγμή ή να αποκλείσετε οριστικά έναν λογαριασμό από το να βλέπει το περιεχόμενό σας ή να σας στέλνει μηνύματα. Μάθετε πώς.
Αναφορά
Εάν δείτε περιεχόμενο που παραβιάζει τις Οδηγίες κοινότητας του TikTok, μπορείτε να το αναφέρετε εντός της εφαρμογής ακολουθώντας τα εξής βήματα.
Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε έχει αυτοκτονικές σκέψεις ή ιδεοληψίες, επικοινωνήστε αμέσως με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή με μια τηλεφωνική γραμμή πρόληψης αυτοκτονιών. Το περιεχόμενο που παρέχεται σε αυτούς τους οδηγούς και τις εργαλειοθήκες δεν έχει επαληθευτεί από το TikTok και το περιεχόμενο που περιέχεται στους οδηγούς αυτούς ή/και στις εργαλειοθήκες προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και εκπαιδευτική χρήση, ενώ δεν αποσκοπεί στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας ή ιατρικών υπηρεσιών.
Ο οδηγός «Πώς να μοιραστείτε με ασφάλεια την ιστορία σας» στο TikTok δεν πρέπει να θεωρείται υποκατάστατο ιατρικής, ψυχολογικής ή ψυχιατρικής διάγνωσης, θεραπείας ή συμβουλής. Μην παραλείπετε και μην καθυστερείτε να αναζητήσετε επαγγελματική ιατρική συμβουλή εξαιτίας οποιουδήποτε περιεχομένου ή/και υλικού που μπορεί να έχετε διαβάσει ή/και ακούσει στο TikTok. Δεν χρειάζεται να συμμετάσχετε σε αυτές τις συζητήσεις αν δεν αισθάνεστε έτοιμοι να το κάνετε. Κοινοποιώντας τις ιστορίες ή/και τις εμπειρίες σας στο TikTok, είτε είναι προσωπικές είτε όχι, αποδέχεστε και συμφωνείτε ότι δεν υπάρχει καμία προσδοκία απορρήτου για οποιαδήποτε πληροφορία κοινοποιείτε.