Syömishäiriöt

Päivitetty: 30. huhtikuuta 2025

Mitä syömishäiriöt ovat?

Syömishäiriöt ovat vakavia ja mahdollisesti hengenvaarallisia vaivoja, jotka vaikuttavat henkilön suhteeseen ruokaan, kuntoiluun ja kehoon. Yleisiä syömishäiriöitä ovat mm. laihuushäiriö (anoreksia nervosa), voimakkaasti rajoittunut ja valikoiva syömishäiriö (ARFID), ahmimishäiriö, ahmintahäiriö ja muu syöttö- tai syömishäiriö (OSFED). Syömishäiriöt voivat vaivata ketä tahansa iästä, sukupuolesta, varallisuudesta, kehon muodosta ja koosta tai etnisyydestä riippumatta. Monilla voi olla syömishäiriö, vaikka he näyttävät "terveiltä".

Mistä tiedän, koska on aika hakea apua?

Jos sinulla tai jollain tutullasi on kysyttävää kehonkuvasta, ruoasta tai kuntoilusta, on tärkeä tietää, että apua on saatavilla, toipuminen on mahdollista etkä ole yksin.

Monilla on ylä- ja alamäkiä suhteessa ruokaan, kuntoiluun tai kehonkuvaan. Jos suhteesi ruokaan, kuntoiluun tai kehoosi vaikuttaa jatkuvasti negatiivisesti päivittäiseen elämääsi (kuten kykyysi käydä töissä tai koulussa tai seurustella tai terveyteesi), saattaa olla aika pyytää apua. Muista, ettei sinun tarvitse olla välittömissä vaikeuksissa tai näyttää tietynlaiselta hakeaksesi tukea. Jokainen ansaitsee tukea, ja toipuminen on mahdollista.

Mitä voin tehdä, jos uskon tarvitsevani apua?

Rohkein tekosi on vahvistaa, että saatat tarvita apua, ja uskoutua johonkuhun luottamaasi henkilöön. Tie itsehyväksyntään, validointiin ja toipumiseen alkaa usein avautumisesta. Haluamasi tuki riippuu tarpeistasi ja mukavuustasostasi. On aivan tavallista, ettet ole varma, mitä tukivaihtoehtoja tarvitset tai mistä aloittaisit. Tässä on muutama resurssi, joita voit harkita avun lähteeksi:

  • Luotettavat ystävät, perhe ja uskonnolliset yhteisöt. Ystävät, perhe, opettajat, valmentajat, työtoverit tai uskonnollinen yhteisö (jos tunnistaudut sellaiseen) voivat olla erinomainen tuen ja rohkaisun lähde. Vaikka he eivät ymmärtäisi tilannetta täysin, he voivat kuunnella, validoida ja tukea sinua ja muistuttaa, että sinun ei tarvitse kokea tätä yksin. Lisäksi keskustelua edeltävistä resursseista voi olla suuri apu.
  • Tukilinjat ja kriisiapu. Tukilinjat voivat ohjata sinut koulutettujen ammattilaisten puheille, jotka kysyvät, miten voit, onko sinusta vaaraa itsellesi ja millaista apua tarvitset. Tukilinjat voivat myös lähettää sinut terveydenhuollon tai mielenterveyden ammattilaisen puheille.
  • Terveydenhuollon tai mielenterveyden ammattilaiset. Perusterveydenhuollon tarjoaja tai psykoterapeutti, joka on mieluiten saanut koulutuksen syömishäiriöissä, voi auttaa sinua arvioimaan muutoksia tunteissasi ja käytöksessäsi, lähettää sinut syömishäiriöasiantuntijalle ja tutkia hoitovaihtoehtoja.
  • Vertaistuki. Puhuminen muille, jotka ovat toipuneet tai ovat toipumassa syömishäiriöistä, voi olla voimaannuttavaa ja validoivaa. Lisäksi paikalliset tai maakohtaiset yhteisöt voivat tarjota puhelinpalveluita ja tukiryhmiä ihmisiltä, joilla on kokemusta mielenterveyshäiriöistä.

Miten voin tukea ystävää?

Alati kasvavaan TikTok-yhteisöön kuuluminen tarkoittaa muiden ottamista huomioon niin, että kaikki voivat saada tukea ja tuntea olonsa turvalliseksi. Kehotammekin sinua ilmoittamaan meille huolestasi toisesta alustaa käyttävästä henkilöstä tai jos näet jotain, jota sinun mielestäsi ei pitäisi julkaista TikTokissa.

Jos ystäväsi kamppailee suhteessaan ruokaan, kuntoiluun tai kehoonsa, on helppo tuntea olonsa lannistuneeksi ja epävarmaksi siitä, miten voisi auttaa. Tässä on muutama toimenpide, joilla voit tukea henkilöä, josta olet huolestunut:

  • Jos ystäväsi ei ole vielä saanut apua, aloita keskustelu.
  • Kuuntele empaattisesti ja tuomitsematta. Vältä sellaisten asioiden tekemistä ja sanomista, jotka voisivat saada ystäväsi tuntemaan syyllisyyttä tai häpeää, kuten liiallinen kriittisyys tai yksinkertaistetut ratkaisut, kuten "syö vain". Syömishäiriöissä on harvoin kyse vain ruoasta. Ne ovat tavallisesti mielenterveyshäiriöitä, jotka voivat olla selviytymismekamisni syvemmälle emotionaaliselle ahdingolle. Mielestäsi itsestäänselvän ratkaisun kertominen saattaa saada ystäväsi tuntemaan tulleensa väärinymmärretyksi. Kysy ystävältäsi sen sijaan avoimia kysymyksiä, kuten "miltä sinusta tuntuu tänään?". Kuuntele vastausta tuomitsematta, korjailematta ja keskeyttämättä, vaikka et välttämättä olisi samaa mieltä kaikesta, mitä hän sanoo.
  • Tarjoudu auttamaan häntä löytämään resursseja. Ahdingossa elävien voi olla vaikea pyytää apua itse. Sinulla voi olla tärkeä rooli ystäväsi toipumisessa kannustamalla häntä etsimään ammattimaista apua terapeutilta tai terveydenhuollon tarjoajalta, soittamaan tukilinjalle tai ottamaan yhteyttä paikalliseen tukiryhmään.
  • Jos ystäväsi on jo toipumassa, kannusta häntä.
  • Kannusta toipumista. Kannusta ystävääsi erityisesti, jos toipumisessa on takaiskuja, sillä matka ei ole lineaarinen eikä täydellinen. Muistuta häntä edistyksestä ja voitoista, myös pienistä.
  • Jos aihe ei ole auttavainen, vaihda sitä. Vältä kommentoimasta hänen (tai sinun) ulkonäköään, painoaan tai ruokaansa. Sellaiset kommentit voivat tuntua negatiivisilta tai ei-auttavaisilta tai tehdä hänestä itsetietoisen. Pyri sen sijaan keskittymään muihin alueisiin hänen elämässään, joista on apua ja jotka eivät liity syömishäiriöihin, kuten hänen mielenkiinnon kohteisiinsa, persoonallisuuteensa ja päivittäisiin voittoihinsa.
  • Tapahtui mitä tapahtui, pidä huoli itsestäsi: muiden kuunteleminen ja tukeminen vie huomattavasti energiaa. Se voi saada sinut tuntemaan olosi ahdistuneeksi tai loppuun palaneeksi. Jos huomaat, että ystävän tukeminen verottaa omaa mielenterveyttäsi, voit huoletta pitää tauon, asettaa terveellisiä rajoja tai puhua jollekulle, johon luotat.

Lisätietoja mielenterveyshäiriöistä kärsivien ystävien tukemisesta on TikTokin hyvinvointioppaassa.

Juttele ammattilaisen kanssa

Jos harkitset itsesi vahingoittamista tai jos syömishäiriösi aiheuttaa vakavia terveysonglemia (kuten pyörtymistä tai sydämen tykytystä), ota yhteyttä terveydenhuollon tarjoajaan, hätäpalveluun tai tukipalveluun.

Jos kamppailet syömishäiriön kanssa tai olet huolissasi ystäväsi tai perheenjäsenesi hyvinvoinnista, harkitse luotettavan aikuisen puoleen kääntymistä, yhteyden ottamista paikalliseen syömistukiryhmään tai ammattiavun hakemista. Alla on muutama hyödyllinen resurssi:

Lisätietoja

Onko normaalia ajatella jatkuvasti kehon muotoa ja painoa?

Painon ja kehon muodon pohtiminen toisinaan on tavallista. Jos nämä ajatukset kuitenkin vievät paljon aikaasi ja saavat sinut tuntemaan olosi pakkomielteiseksi, järkyttyneeksi, huolestuneeksi tai stressaantuneeksi, saatat tarvita tukea. Ota yhteyttä johonkuhun luottamaasi henkilöön ja saa ansaitsemaasi apua. Et ole yksin, ja apua on saatavilla.

Saisinko vinkkejä syömishäiriöiden kanssa elämisestä?
  • Hakeudu lääketieteelliseen ja mielenterveydelliseen hoitoon
    • Tämän sivun vinkit tulevat syömishäiriöissä auttavilta organisaatioilta, jotka tekevät yhteistyötä TikTokin kanssa. Jokaisen mielenterveys on kuitenkin yksilöllistä. Paras tapa selvittää, miten syömishäiriön kanssa eletään, on ottaa yhteyttä terveydenhuollon tai mielenterveyspalveluiden tarjoajaan, joka voi auttaa sinua siinä. Jos terveydenhuoltopalvelun tarjoajaan on hankala ottaa yhteyttä, sinun ei tarvitse tehdä sitä yksin. Ystävät, perhe, työtoverit ja tukilinjat voivat auttaa sinua siinä.
  • Ota aikaa itsellesi, kun tarvitset sitä
    • Elämme niin suuren osan elämästämme verkossa, ettei ole ihme, että vertailemme helposti itseämme muihin. Tunnista nämä tunteet ja pidä taukoa, jos asiat alkavat tuntua ylivoimaisilta. Kokeile tehdä jotain, mikä parantaa oloasi ja lievittää stressiä, kuten liikkumista luonnossa, musiikin kuuntelua, yhteydenottoa kavereihin tai meditaatiota. Jos huomaat, että vuorovaikutus tietyn tilin tai henkilön kanssa vaikuttaa sinuun negatiivisesti, harkitse seuraamisen lopettamista.
  • Huomioi, kuinka puhut itsellesi
    • On tavallista, että ajatukset omasta itsestä ja elämästä ovat jatkuvaa kommentointia omista tunteista ja kaikesta ympärillä olevasta. Joskus näistä ajatuksista voi tulla negatiivisia ja myrkyllisiä, mikä voi pahentaa oloa. Yritä siis ajatella itsestäsi ja elämästäsi ystävällisesti, kärsivällisesti ja välittävästi. Ajatusten omasta itsestä pitäisi olla samanlaisia kuin parhaasta ystävästä.
  • Löydä sisäinen voimasi ja positiiviset puolesi
    • Nykymaailmassa voi alkaa helposti uskoa, että ulkonäkö on kaikki kaikessa. Todellisuudessa emme ole pelkkä kehomme. Se, miten ajattelemme, käyttäydymme ja vaikutamme maailmaan, on tärkeämpi kuin fyysinen ulkonäkömme. Yritä ajatella kaikkia niitä vahvuuksiasi ja arvojasi, jotka eivät liity ulkonäköön. Näihin piirteisiin keskittyminen voi auttaa sinua näkemään kokonaiskuvan ja saada sinut tuntemaan olosi hyväksi itsestäsi ja saavutuksistasi.
    • Voit esimerkiksi aloittaa jokaisen aamun sanomalla: "Olen kiitollinen sykkivästä sydämestäni, joka pitää minut elossa. Olen kiitollinen voimistani selviytyä vaikeista olosuhteista.”
  • Tunne omat herkät kohtasi ja suunnittele etukäteen
    • Syömishäiriökäyttäytyminen voi usein esiintyä laukaisevissa olosuhteissa, kuten kokeisiin opiskeltaessa, rutiinin muuttuessa ja ruokaan liittyvien tapaamisten, perhejuhlien ja juhlapyhien stressin keskellä. Ota selvää, mikä herättää epämiellyttäviä tai negatiivisia tunteita ulkonäöstäsi tai kehostasi. Tee etukäteen luettelo siitä, mistä saat tukea, kun alat tuntea olosi epävarmaksi.
    • Voit esimerkiksi pyytää jotakuta luotettavaa auttamaan sinua herkistävien juttujen määrittämisessä, jotta voit olla itsevarmempi ja pysyä raiteilla vaikeinakin aikoina.
Miten jaan syömishäiriökokemukseni turvallisesti TikTokissa?

Jos haluat jakaa tarinasi Tiktokissa, katso vinkkejä [oppaasta tarinan jakamiseen]. Lue myös Yhteisön suuntaviivoista osio Syömishäiriöt ja vääristynyt kehonkuva.

Vastuuvapauslauseke

Tämän sivun sisältö on tarkoitettu vain viitteeksi ja koulutusresurssiksi. Syömishäiriöiden aihesivun ei tule katsoa korvaavan lääketieteellistä, psykologista tai psykiatrista diagnoosia, hoitoa tai neuvoja. Älä epäröi pyytää ammattimaista lääketieteellistä apua tai ensiapua, jos sinulla tai jollain tutullasi on kriisi, vaaratilalle tai lääketieteellinen hätätilanne. Muista, että et ole yksin vastuussa muiden turvallisuudesta – voit saada apua.

Tämä turvallisuuskeskus kehitettiin National Alliance for Eating Disorders -yhdistyksen asiantuntevalla tuella.

OSZAR »