Esenlik rehberi

Güncellendi: 21 Nisan 2025

Hem çevrim içi hem de çevrim dışı esenliğiniz bizim için önemlidir. TikTok deneyiminizin kontrolünün size ait olduğunu hissetmenizi ve teknolojiyle sizin için doğru olan şekilde etkileşimde bulunmanızı istiyoruz. Sizi ve topluluğumuzu daha iyi desteklemek için TikTok, herkesin esenliğini artırma hakkında daha fazla bilgi edinmesi ve destekleyici bir çevrim içi topluluk oluşturması için araç kitleri geliştirmek üzere uzmanlarla ortak çalışır.

Dijital refahınızı değerlendirme

Dijital refah, dijital veya çevrim içi aktiviteler bağlamında kişinin zihinsel ve fiziksel sağlığının durumunu ifade eder. İnsanların teknoloji ve internet ile nasıl etkileşime geçtiğini kapsar ve dijital cihazlar ve çevrim içi içerikler ile sağlıklı ve dengeli bir ilişki kurmayı destekler.

Dijital refahınızı değerlendirmek için öz farkındalık gerekir. Aşağıdakiler aracılığıyla dijital alışkanlıklarınızın fiziksel ve zihinsel sağlığınızı nasıl etkilediğini değerlendirebilirsiniz:

Ekran süreniz hakkında düşünmek

Ekran süresinden sonraki duygusal durumu değerlendirmek

Uyku düzenine ve kalitesine dikkat etmek

Çevrim içi aktivitelerden sonraki üretkenliği değerlendirmek

Çevrim içi etkileşimi değerlendirmek

Çevrim içi gizliliği ve güvenlik uygulamalarını değerlendirmek

Çevrim içi tüketilen içerikleri düşünmek

Ekran Süresini değerlendirmeye yönelik ipuçları

Teknoloji, günlük hayatlarımızın tamamlayıcısı olmaya devam ederken dijital refah yolculuğumuzda dengeyi yakalamanın yollarını bulmak hepimiz için faydalı olabilir.

Internet Matters uzmanları ile birlikte hazırladığımız, sağlıklı ve dengeli dijital alışkanlıklarınızı birlikte değerlendirip şekillendirirken size yardımcı olacak 7 soru aşağıda verilmiştir.

Kullanmadan önce
  • İnternette geçirdiğim zamandan ne elde etmek istiyorum?
    Arkadaşlarınızla bağlantı kurmak mı istiyorsunuz? Rahatlamak mı? Eğlenmek mi? Bir şeye başlamadan önce bundan ne elde edeceğinizi düşünmek, davranışlarınızı nelerin etkilediğini ve deneyimin umduğunuz gibi gerçekleşip gerçekleşmediğini değerlendirmenizi kolaylaştırır.
  • Yapmam gereken başka şeyler var mı?
    Neye öncelik vermeliyim? İşlerin yapılacağı en iyi sıralama nedir? Bir aktiviteye başlamadan önce yapacağınız bu hızlı kontrol, gününüzün başka bir kısmını olumsuz bir şekilde etkilememesini sağlayacaktır.
  • Bu aktivite günümün kalanını iyileştirecek mi?
    Daha sonra arkadaşlarınıza yapacağınız akşam yemeği için internette gördüğünüz bir tarifi deneyebilir misiniz? Becerilerinize, deneyimlerinize veya ilgi alanlarınıza dayalı içerikler oluşturabilir misiniz? Bir arkadaşınız veya ailenizden biri, yaptığınız şeye dâhil olmak ister mi? Yaptığımız bir şeyden en iyi şekilde yararlanmak için bir gün içindeki her şeyin birbirleriyle ne kadar uyumlu olduğunu düşünebiliriz.
Kullanırken
  • Başlangıçta, aktivite sırasında ve sonunda nasıl hissediyorum?
    Hissim değişti mi? Kendimi daha iyi mi yoksa daha kötü mü hissediyorum? Beklediğim gibi mi hissediyorum? Hislerimi ne etkiledi? Bir aktiviteden önce, aktivite sırasında ve sonrasında nasıl hissettiğinizi düşünmek, edinebileceğiniz harika bir alışkanlıktır ve söz konusu aktivitenin esenliğinizi hem olumlu hem de olumsuz olarak nasıl etkilediği konusunda sizi bilinçlendirebilir.
Kullandıktan sonra
  • Vaktimi nasıl geçirdim?
    Yeni bir şey öğrendiniz mi? Başka birinin yaptığı bir video mu izlediniz? Kendiniz mi bir şey oluşturdunuz? Sadece ne kadar yaptığımızı değil, ne yaptığımızı düşünmek, motivasyonlarımızı anlamamıza ve gelecekteki eylemlerimizde daha bilinçli davranmamıza yardımcı olabilir.
  • Yapmayı planladığım şeyi yaptım mı?
    Bir planınız var mıydı ve buna bağlı kaldınız mı? Yoksa plansız bir şekilde nereye kadar gittiniz? Yaptığınız şeyi yapmayı mı bekliyor muydunuz? Eylemlerinize ne yön verdi? Bu şekilde düşünmek davranışımızı ve bizi neyin etkilediğini kavramamıza yardımcı olabilir.
  • Deneyimim daha iyi olabilir miydi?
    Ne iyi gitti? Yolunda gitmeyen neydi? Neden? Bir dahaki sefere neyin farklı yapılabileceğini veya bir aktivitede size en çok neyin keyif verdiğini düşünmek, bir sonraki deneyiminizi daha iyi hâle getirmenize yardımcı olabilir!

Platformda dijital refahınızı destekleyecek araçlar

TikTok'taki dijital refah özellikleri sizin veya sizin sorumluluğunuzda olan bir gencin çevrim içi geçirilen süreye dikkat etmesine yardımcı olabilir. Bu özellikler ayrıca tüm kitleler için uygun olmayabilecek içerikleri sınırlandırmaktadır. Bu ayarlar bölgenize ve uygulamanızın sürümüne bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Günlük ekran süresi, TikTok'ta her gün ne kadar vakit geçirmek istediğinizi belirlemenizi sağlayan bir özelliktir. TikTok'ta, 18 yaşın altındaki bir kullanıcıya ait olan tüm hesaplar için otomatik olarak 60 dakikalık bir günlük ekran süresi sınırı ayarlanır.

Ekran süresi paneli, TikTok'u nasıl veya ne zaman kullandığınıza ilişkin görünürlük sağlayan erişimi kolay bir özelliktir. Bu bilgilerin doğrudan gelen kutunuza gönderilmesi için "Haftalık ekran süresi güncellemeleri" seçimini de yapabilirsiniz. Bu sayede kullanımınız hakkında daha bilinçli kararlar verebilir ve uygulamayı kullanırken daha iyi odaklanabilirsiniz.

Ekran süresi molası, kendiniz ayarlayabileceğiniz ve belirli bir kesintisiz ekran süresinin ardından sizi mola vermeye teşvik eden bir özelliktir.

Kısıtlı Mod, her izleyici için uygun olmayabilecek içeriklerin görüntülenmesini kısıtlayan bir seçenektir. Hesap ayarlarınızdan açılıp kapatılabilir. Kısıtlı Mod ayrıca Aile Eşlemesi açıkken bir ebeveynin doğrudan kontrol edebileceği özelliklerden biridir.

İşte dijital refah hakkında daha fazla bilgi edinebileceğiniz birkaç ek kaynak.

Sıkıntı Yaşayan Topluluk Üyelerini Destekleme

TikTok topluluğu üyelerimizin güvenliği ve esenliği bizim en önemli önceliğimizdir. Ruh sağlığı zorlukları yaşarken birbirimizin güvende kalmasına ve desteklenmesine yardımcı olma konusunda hepimizin bir sorumluluğu bulunmaktadır.

İntihar veya kendine zarar verme düşünceleri olduğunda, insanların arkadaşları ve topluluk üyeleri ile temas kurma olasılığı daha yüksektir. Arkadaşlar ve topluluk üyeleri ayrıca birinin sıkıntı yaşadığını daha iyi fark edebilirler. Peki, yardıma ihtiyacı olan birini gördüğünüzde ne yapacağınızı biliyor musunuz?

Araştırmalar, destek sunmanın bazı yollarının diğerlerinden daha güvenli ve daha etkili olduğunu gösteriyor. İntihar veya kendine zarar verme sorunları yaşayan birine yanıt vermenize yardımcı olacak birkaç ipucu aşağıda verilmiştir.

Zorlanma belirtileri

Zorlanma belirtilerini fark etmek önemlidir:

  1. "Kendimi öldürmek istiyorum" demek gibi doğrudan intihar veya kendine zarar verme hakkında konuşmak, hayatını sona erdirme isteği ya da yollarından bahsetmek, yakın zamanda gerçekleşmiş kendine zarar verme videolarını paylaşmak.
  2. Dolaylı olarak intihar ya da kendine zarar verme hakkında konuşmak. Bazen insanlar "Acıyı durdurmak istiyorum", "Artık dayanamıyorum" gibi daha yumuşak ifadeler kullanabilir.
  3. Ağlamak, üzgün, umutsuz, endişeli hissetmekten ve/veya uyumakta güçlük çekmekten bahsetmek.
  4. Son zamanlarda görülen umursamazlık ve risk almadaki artışlar.
  5. Taciz ve zorbalık yorumlarından dolayı sıkıntısını ifade etmek.
  6. Uyumak, duş almak veya giyinmek gibi günlük işlerle ilgili olağan dışı zorluklardan bahsetmek.

İletişim KURMA Adımları

Zorluk yaşayan birine nasıl yanıt verilir? İletişim KURMAK için bu adımları izleyin!

SAKİN OLUN
  • Stresli hissettiğinizde etkili bir şekilde yanıt vermek zordur. Herhangi bir şey yapmadan önce biraz derin nefes alın, vücudunuzu gevşetin ve zihninizi sakinleştirin.
  • Başkalarının güvenliğinin sorumluluğunun yalnızca size ait olmadığını ve diğerlerinin yardıma hazır olduğunu unutmayın. Kendinizi hazır hissetmiyorsanız bu konuşmaları yapmak zorunda değilsiniz.
  • Hangi yardımı güvenle sağlayabileceğinizi ve hangi kaynakların mevcut olduğunu düşünün. Endişelerinizi anlatmak ve yanıtınızı planlamanıza yardımcı olması için bir yardım hattına veya güvenilir bir yetişkine ulaşabilirsiniz.
  • Bazı insanlar önce düşüncelerini toplamayı ve yazmayı faydalı bulur.

YANIT VERİN

Zorluk yaşayan birine yanıt vermek, kendilerini daha az yalnız ve daha fazla desteklenmiş hissetmelerine yardımcı olabilir. İşte beş yanıt verme seçeneği:

  1. Birinin hayatının acil tehlike altında olduğunu düşünüyorsanız acil servisleri, yerel bir kriz hattını veya profesyonel tıbbi yardımı aramalısınız. Bunu kriz yaşayan bireyle iş birliği içinde yapmak ve doğrudan kendileri yardım ararken yanlarında olmak en iyisidir.
  2. Birinin hayatı acil tehlike altında değilse yardım için güvenilir bir yetişkine, yerel kriz hattına veya bir profesyonele ulaşmayı düşünün.
  3. TikTok Topluluk Kurallarını ihlal eden bir içerik görürseniz bu içeriği uygulama içinde bu adımları izleyerek bildirebilirsiniz. Tüm bilgiler gizli ve anonim tutulacaktır. Ayrıca bireye yerel kriz kaynakları sağlanacaktır.
  4. Özel olarak yanıt vermek konusunda kendinizi rahat hissetmiyorsanız ücretsiz yerel kriz kaynaklarını paylaşmak için herkese açık şekilde yorum yapmayı deneyin.
  5. Kişiyle doğrudan konuşma konusunda kendinizi rahat hissediyorsanız bu yönergeleri izleyerek tercihen özel mesaj yoluyla bir bağlantı KURMAYA devam edin.

EMPATİ KURUN

Açık uçlu sorular sormak ile dinleme arasında bir denge kurun. Kişinin duygularını ve yaşadığı zorlukları kabul edin ancak intiharın veya kendine zarar vermenin başa çıkmanın yararlı veya normal bir yolu olduğunu söylemekten kaçının. Odağın diğer kişide olmasını sağlayın. Kendi yaşadığınız zorlukları paylaşmak isteyebilirsiniz ama bu karşı tarafın kendini önemsiz hissetmesine neden olabilir. Durumlarına yabancı olduğumuz için ve kriz yaşayan birey için sinir bozucu olabileceğinden problem çözmeye geçmekten kaçının. Empatik tepkilere örnekler:

  • "Bu kadar sıkışmış hissetmek zor. Bazen nasıl devam edeceğimizi görmek zor olabilir".
  • "Bir şeylerin değişmesini çaresiz bir şekilde istiyor gibisin. Neyin farklı olmasını isterdin?"
  • "Ayrılıklar kendini çok yalnız ve değer verdiğin insanlardan kopuk hissetmene neden olabilir! Bununla nasıl başa çıkıyorsun?"

DOĞRUDAN SORUN

Araştırmaların gösterdiğine göre intiharla ilgili sorular sormak bu düşünceyi o kişinin aklına sokmaz veya riski artırmaz. Aksine hayatlarını kurtarmaya yardımcı olabilecek bir konuşma başlatabilir:

  • Endişeleniyorsanız doğrudan şu anda intihar veya kendine zarar verme ile ilgili düşüncelerinin olup olmadığını sorun. Ör. "Kendini öldürmeyi düşündün mü?". Birinin ciddi olmadığını düşünüyorsanız bile sorun!
  • İntihar veya kendine zarar verme düşünceleri varsa (i) bunu yapma yöntemlerine erişimleri, (ii) belirli bir zaman ve (iii) akıllarında bir yer olup olmadığını sorun.
  • İntihar düşüncelerini inkar ederlerse yargılayıcı bir şekilde yanıt vermemeye dikkat edin. "Oh" veya "şükürler olsun" gibi şeyler söylememeye çalışın. "Dürüst olduğun için teşekkürler" gibi bir şey söylemek en iyisidir. Bu, kişinin bu düşüncelere sahip olması durumunda konuşmak için güvenli bir kişi olacağınızı bilmesini sağlar.

HAREKETE GEÇİN

  • İntihar ve kendine zarar verme yöntemlerine erişimi azaltmak, kendine zarar vermeyi önlemenin en etkili yollarından biridir. Güvenli bir şekilde yapabildiğinizde, kişinin kendisine zarar vermek için kullanabileceği her şeye erişimi azaltın.
  • Düşünceler devam ederse veya kötüleşirse topluluk üyesinin ulaşabileceği güvenilir bir kişi belirleyin. Topluluk üyesi gençse güvenilir bir yetişkin, yerel kriz hattı veya profesyoneli belirleme konusunda yardımcı olun; söyleyecekleri hakkında beyin fırtınası yapmak için birlikte hareket edin ve konuşmayı başlatmak için doğrudan temas kurarken onlara eşlik edin. Çok sevdikleri bir öğretmenleri varsa bu da ulaşılabilecek harika bir insan olabilir.
  • Birçok kişi, zorlandıklarında otomatik olarak yapacakları 4-5 aktiviteden oluşan özel bir liste tutmayı faydalı buluyor. Birine destek oluyorsanız neyin yardımcı olduğunu görmek için birlikte aktiviteler deneyin! Aktivite listesi şu şekilde olabilir:
  1. Bir bardak buz gibi su için ve hislere odaklanın
  2. Uzun ve sıcak bir duş alın
  3. En sevdiğiniz kitabı tekrar okuyun veya hareketli bir şarkı dinleyin
  4. Destek almak ve/veya nasıl olduklarını sormak için arkadaşlarınıza kısa mesaj gönderin
  5. Duygularınız hakkında konuşmak için yerel bir kriz yardım hattına ulaşın

DESTEKLEYİN

Topluluk üyesine kendini güvende tutması ve yardıma ulaşması için destek verin:

  • Yardım hattı numaralarını, terapistleri araştırmayı veya bir yetişkinle konuşurken onlara eşlik etmeyi teklif ederek destek konusundaki engelleri azaltmaya yardımcı olun.
  • İnişli çıkışlı zamanlarla başa çıkmak için kaynaklara ve araçlara sahip olduklarından emin olun. Örneğin, yaşama nedenleri, kendilerini iyi hissettiren sağlıklı aktiviteler ve zorlu dönemlerde onlara yardımcı olabilecek kişilerle ilgili bir liste tutmaları konusunda onları teşvik edin. İntihardan ve kendine zarar vermekten kurtulmak her zaman doğrusal değildir, sadece o günün üstesinden gelmek anlamına da gelebilir.
Hatırlatıcılar

Unutmayın, endişeleriniz varsa iletişim KURMAK için ilk adımı atın. Onu önemsediğinizi göstermek için birinin size ulaşmasını beklemenize gerek yok.
Kendini önemsemek önemlidir ve siz de önemlisiniz. Hiç kimse bir başkasının düşünceleri veya eylemleri için tüm sorumluluğu alamaz. Hazır değilseniz veya zihinsel olarak doğru konumda değilseniz bu konuşmaları yapmak zorunda değilsiniz.
Gerekli kaynaklar mevcut ve bir arkadaşınızın veya topluluk üyesinin iyi oluşundan sorumlu olan tek kişi siz değilsiniz. Birbirinizle ilgilenmek bir ekip işidir; insanların güvende olmalarına, daha fazla iletişim hâlinde hissetmelerine ve ihtiyaç duydukları kaynaklara erişmelerine yardımcı olabiliriz.

Kaynaklar

Duygusal açıdan zorluk yaşayanların başvurabileceği ücretsiz yardım hatlarının bir listesini de içeren daha fazla kaynak için TikTok Güvenlik Merkezine göz atın.

Bu araç kiti; Uluslararası İntiharı Önleme Birliği, Crisis Text Line, ThroughLine, Samaritans of Singapore ve Samaritans (Birleşik Krallık) kuruluşlarından alınan uzman danışmanlığıyla geliştirilmiştir. Öneri ve araştırmaları için Dr. Thomas Niederkrotenthaler, Rory O’Connor, Daniel Reidenberg ve Jo Robinson'a özel olarak teşekkür ederiz.

Sorumluluk Reddi

Aklınızdan veya tanıdığınız birinin aklından intihar düşünceleri veya fikirleri geçiyorsa lütfen derhâl bir sağlık hizmeti sağlayıcısına veya bir intihar yardım hattına başvurun. Bu kılavuzlarda ve/veya araç kitlerinde yer alan içerikler sadece bilgilendirme ve eğitim amaçlı olup ruh sağlığı veya tıbbi hizmet sağlama amacı taşımamaktadır.

OSZAR »