Güncellendi: 21 Nisan 2025
Hem çevrim içi hem de çevrim dışı esenliğiniz bizim için önemlidir. TikTok deneyiminizin kontrolünün size ait olduğunu hissetmenizi ve teknolojiyle sizin için doğru olan şekilde etkileşimde bulunmanızı istiyoruz. Sizi ve topluluğumuzu daha iyi desteklemek için TikTok, herkesin esenliğini artırma hakkında daha fazla bilgi edinmesi ve destekleyici bir çevrim içi topluluk oluşturması için araç kitleri geliştirmek üzere uzmanlarla ortak çalışır.
Dijital refah, dijital veya çevrim içi aktiviteler bağlamında kişinin zihinsel ve fiziksel sağlığının durumunu ifade eder. İnsanların teknoloji ve internet ile nasıl etkileşime geçtiğini kapsar ve dijital cihazlar ve çevrim içi içerikler ile sağlıklı ve dengeli bir ilişki kurmayı destekler.
Dijital refahınızı değerlendirmek için öz farkındalık gerekir. Aşağıdakiler aracılığıyla dijital alışkanlıklarınızın fiziksel ve zihinsel sağlığınızı nasıl etkilediğini değerlendirebilirsiniz:
Ekran süreniz hakkında düşünmek
Ekran süresinden sonraki duygusal durumu değerlendirmek
Uyku düzenine ve kalitesine dikkat etmek
Çevrim içi aktivitelerden sonraki üretkenliği değerlendirmek
Çevrim içi etkileşimi değerlendirmek
Çevrim içi gizliliği ve güvenlik uygulamalarını değerlendirmek
Çevrim içi tüketilen içerikleri düşünmek
Teknoloji, günlük hayatlarımızın tamamlayıcısı olmaya devam ederken dijital refah yolculuğumuzda dengeyi yakalamanın yollarını bulmak hepimiz için faydalı olabilir.
Internet Matters uzmanları ile birlikte hazırladığımız, sağlıklı ve dengeli dijital alışkanlıklarınızı birlikte değerlendirip şekillendirirken size yardımcı olacak 7 soru aşağıda verilmiştir.
TikTok'taki dijital refah özellikleri sizin veya sizin sorumluluğunuzda olan bir gencin çevrim içi geçirilen süreye dikkat etmesine yardımcı olabilir. Bu özellikler ayrıca tüm kitleler için uygun olmayabilecek içerikleri sınırlandırmaktadır. Bu ayarlar bölgenize ve uygulamanızın sürümüne bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Günlük ekran süresi, TikTok'ta her gün ne kadar vakit geçirmek istediğinizi belirlemenizi sağlayan bir özelliktir. TikTok'ta, 18 yaşın altındaki bir kullanıcıya ait olan tüm hesaplar için otomatik olarak 60 dakikalık bir günlük ekran süresi sınırı ayarlanır.
Ekran süresi paneli, TikTok'u nasıl veya ne zaman kullandığınıza ilişkin görünürlük sağlayan erişimi kolay bir özelliktir. Bu bilgilerin doğrudan gelen kutunuza gönderilmesi için "Haftalık ekran süresi güncellemeleri" seçimini de yapabilirsiniz. Bu sayede kullanımınız hakkında daha bilinçli kararlar verebilir ve uygulamayı kullanırken daha iyi odaklanabilirsiniz.
Ekran süresi molası, kendiniz ayarlayabileceğiniz ve belirli bir kesintisiz ekran süresinin ardından sizi mola vermeye teşvik eden bir özelliktir.
Kısıtlı Mod, her izleyici için uygun olmayabilecek içeriklerin görüntülenmesini kısıtlayan bir seçenektir. Hesap ayarlarınızdan açılıp kapatılabilir. Kısıtlı Mod ayrıca Aile Eşlemesi açıkken bir ebeveynin doğrudan kontrol edebileceği özelliklerden biridir.
İşte dijital refah hakkında daha fazla bilgi edinebileceğiniz birkaç ek kaynak.
TikTok topluluğu üyelerimizin güvenliği ve esenliği bizim en önemli önceliğimizdir. Ruh sağlığı zorlukları yaşarken birbirimizin güvende kalmasına ve desteklenmesine yardımcı olma konusunda hepimizin bir sorumluluğu bulunmaktadır.
İntihar veya kendine zarar verme düşünceleri olduğunda, insanların arkadaşları ve topluluk üyeleri ile temas kurma olasılığı daha yüksektir. Arkadaşlar ve topluluk üyeleri ayrıca birinin sıkıntı yaşadığını daha iyi fark edebilirler. Peki, yardıma ihtiyacı olan birini gördüğünüzde ne yapacağınızı biliyor musunuz?
Araştırmalar, destek sunmanın bazı yollarının diğerlerinden daha güvenli ve daha etkili olduğunu gösteriyor. İntihar veya kendine zarar verme sorunları yaşayan birine yanıt vermenize yardımcı olacak birkaç ipucu aşağıda verilmiştir.
Zorlanma belirtileri
Zorlanma belirtilerini fark etmek önemlidir:
İletişim KURMA Adımları
Zorluk yaşayan birine nasıl yanıt verilir? İletişim KURMAK için bu adımları izleyin!
YANIT VERİN
Zorluk yaşayan birine yanıt vermek, kendilerini daha az yalnız ve daha fazla desteklenmiş hissetmelerine yardımcı olabilir. İşte beş yanıt verme seçeneği:
EMPATİ KURUN
Açık uçlu sorular sormak ile dinleme arasında bir denge kurun. Kişinin duygularını ve yaşadığı zorlukları kabul edin ancak intiharın veya kendine zarar vermenin başa çıkmanın yararlı veya normal bir yolu olduğunu söylemekten kaçının. Odağın diğer kişide olmasını sağlayın. Kendi yaşadığınız zorlukları paylaşmak isteyebilirsiniz ama bu karşı tarafın kendini önemsiz hissetmesine neden olabilir. Durumlarına yabancı olduğumuz için ve kriz yaşayan birey için sinir bozucu olabileceğinden problem çözmeye geçmekten kaçının. Empatik tepkilere örnekler:
DOĞRUDAN SORUN
Araştırmaların gösterdiğine göre intiharla ilgili sorular sormak bu düşünceyi o kişinin aklına sokmaz veya riski artırmaz. Aksine hayatlarını kurtarmaya yardımcı olabilecek bir konuşma başlatabilir:
HAREKETE GEÇİN
DESTEKLEYİN
Topluluk üyesine kendini güvende tutması ve yardıma ulaşması için destek verin:
Unutmayın, endişeleriniz varsa iletişim KURMAK için ilk adımı atın. Onu önemsediğinizi göstermek için birinin size ulaşmasını beklemenize gerek yok.
Kendini önemsemek önemlidir ve siz de önemlisiniz. Hiç kimse bir başkasının düşünceleri veya eylemleri için tüm sorumluluğu alamaz. Hazır değilseniz veya zihinsel olarak doğru konumda değilseniz bu konuşmaları yapmak zorunda değilsiniz.
Gerekli kaynaklar mevcut ve bir arkadaşınızın veya topluluk üyesinin iyi oluşundan sorumlu olan tek kişi siz değilsiniz. Birbirinizle ilgilenmek bir ekip işidir; insanların güvende olmalarına, daha fazla iletişim hâlinde hissetmelerine ve ihtiyaç duydukları kaynaklara erişmelerine yardımcı olabiliriz.
Kaynaklar
Duygusal açıdan zorluk yaşayanların başvurabileceği ücretsiz yardım hatlarının bir listesini de içeren daha fazla kaynak için TikTok Güvenlik Merkezine göz atın.
Bu araç kiti; Uluslararası İntiharı Önleme Birliği, Crisis Text Line, ThroughLine, Samaritans of Singapore ve Samaritans (Birleşik Krallık) kuruluşlarından alınan uzman danışmanlığıyla geliştirilmiştir. Öneri ve araştırmaları için Dr. Thomas Niederkrotenthaler, Rory O’Connor, Daniel Reidenberg ve Jo Robinson'a özel olarak teşekkür ederiz.
Sorumluluk Reddi
Aklınızdan veya tanıdığınız birinin aklından intihar düşünceleri veya fikirleri geçiyorsa lütfen derhâl bir sağlık hizmeti sağlayıcısına veya bir intihar yardım hattına başvurun. Bu kılavuzlarda ve/veya araç kitlerinde yer alan içerikler sadece bilgilendirme ve eğitim amaçlı olup ruh sağlığı veya tıbbi hizmet sağlama amacı taşımamaktadır.