Sahtecilik

Güncellendi: 12 Aralık 2024

Sahtecilik nedir?

Sahtecilik, yüksek kaliteli markalar tarafından üretilen ürünlere benzetilen, ancak düşük kaliteli malzemelere veya içeriklere sahip ürünlerin kanunlara aykırı olarak üretilmesini, ithal ve ihraç edilmesini, dağıtılmasını, satılmasını veya bu ürünlerle yapılan diğer ticari işlemleri ifade eder. Tıp, kozmetik, elektronik, giyim, ayakkabı ve lüks ürün alanlarında sahtecilik yaygın bir şekilde görülür. Zararlı risklere yol açan sahtecilik, yasal ekonomik faaliyetleri olumsuz yönde etkiler. Sahtecilik, çoğu ülkede yasa dışıdır ve bu ülkelerin büyük bölümünde bu tür faaliyetleri suç kapsamına alan etkili yasalar vardır.

TikTok, platformda sahte ürünlerin satılmasına, ticaretinin yapılmasına veya teklif edilmesine izin vermez. Sahte ürünlerin satıldığı veya tanıtımının yapıldığı içerikler kaldırılır ve bu içerikler nedeniyle hesabınızın durumunu etkileyen ek yaptırımlar uygulanabilir. Topluluk Kurallarımız hakkında daha fazla bilgi edinin.


Sahte ürünler nasıl tespit edilir?

Sahte ürünler, aşağıdaki ürün türlerini içerir:

• Orijinal olmayan ürünler, izinsiz kopyalar veya izinsiz replika ürünler

• Marka sahibinin izni olmadan marka adı, logo ve ticari marka taşıyan ürünler

Ürünün kalitesini daha iyi bir şekilde değerlendirmek için ürünü satın almadan önce satıcıyı ve sattığı ürünleri araştırmak iyi bir uygulamadır. Aşağıda, sahte ürünleri ayırt etmenize yardımcı olabilecek bazı uyarı işaretleri verilmiştir. Bu liste eksiksiz değildir ve yalnızca yol gösterici olarak kullanılmalıdır.

  1. Fiyat: Önerilen perakende satış fiyatından daha ucuza satılması.
  2. Ambalaj: Sıklıkla ambalajsız olarak veya düşük kaliteli ve yazım hataları içeren ambalajla satılması. Faydalı bir ipucu olarak ürün açıklamasında, SSS'lerde, iletişim bilgilerinde ve diğer bilgilerde yazım veya dil bilgisi hatalarının olup olmadığını kontrol etmenizi öneririz.
  3. Satış Yeri: Markanın resmî web sitesi veya yetkili bayii yerine, çevrim içi pazar yerlerinde satılması.
  4. Kalite: İlgili güvenlik ve/veya standart değerlendirmelerinden geçirilmeyen ve sağlık sorunlarına yol açabilecek düşük kaliteli malzemelerden veya bileşenlerden üretilmesi.
  5. Garanti veya İade Politikasının Olmaması: Orijinal ürün satıcıları genellikle garanti veya iade politikası sunar. Bunların olmaması uyarı işaretidir.

Yukarıdaki uyarı işaretlerine ek olarak Uluslararası Ticari Marka Birliği'nin kaynaklarına göz atarak kendinizi ve diğer kişileri olası zararlara karşı koruyabilirsiniz.


Sahtecilik neden zararlıdır?

  1. Kamu güvenliğine tehdit: Sahte ürünler, zararlı veya tehlikeli olan düşük standartlı bileşenler kullanabilir. Örneğin, güvenlik standartlarını karşılamayan taklit elektronik ürünler ya da alerjenler veya zararlı kimyasallar içeren taklit kozmetik ürünler.
  2. Organize suçu destekleme: Sahte ürünlerin satışından elde edilen kârın; uyuşturucu ve insan ticareti ve çocuk işçiliğinin istismarı gibi organize suçları desteklediği biliniyor.
  3. Kişisel verilerin ifşası: Sahte ürün alırken fiziksel adresiniz ve banka bilgileriniz gibi kişisel bilgilerinizi kötü amaçlı taraflarla paylaşıyor olabilirsiniz. Bu da sizi dolandırıcılık, sahtecilik veya kimlik hırsızlığı gibi risklerle karşı karşıya bırakabilir.
  4. Çevresel etki: Sahte ürün üreticileri genellikle çevre düzenlemelerini ihlal ederek kirlilik ve atık oluşmasına yol açar. Bu üreticiler, üretim süreçlerinde kullandıkları zararlı kimyasallar ve sürdürülebilir olmayan uygulamalarla ciddi ekolojik zarara yol açarak gezegenimizi koruma çabalarını sekteye uğratabilir.
  5. İş geliri kaybı: Marka sahipleri ürünlerini geliştirmek, tasarlamak ve pazarlamak için önemli ölçüde kaynak ayırır. Sahteciler daha düşük fiyatlı ve/veya daha düşük kaliteli gayrimeşru ürünler sunarak bu çalışmaları kendi avantajına kullanır.
  6. Kullanıcı güveninin zedelenmesi: Sahte ürünlerin yaygın olması, tüketicilerin markalara ve pazarlara olan güvenini zedeleyerek orijinal ürün ve hizmetlere genel bir güvensizliğin oluşmasına yol açabilir.


Sahte ürünleri tespit etme veya sahte ürünler konusunda farkındalık yaratma hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız aşağıdaki kaynaklara göz atabilirsiniz:

Daha fazla bilgi edinin

Platformda sahte ürünleri nasıl bildirebilirim?

Sahte ürünlerle ilgili faaliyetleri TikTok'a bildirmek için lütfen uygulama içi bildirme özelliğini kullanın. İki adet bildirme seçeneği vardır:

1. Seçenek: Başkaları tarafından ihlal şüphesi

Platformda sahte ürünlerle karşılaşan ve bu durumu TikTok'a bildirmek isteyen kişiler bu bildirme seçeneğini kullanabilir. Bu, hak sahibinin dâhil olduğu hukuki bir işlem değildir. Bildirim yalnızca TikTok'a iletilir.

Uygulama içi bildirme için:

  1. TikTok uygulamasında, bildirmek istediğiniz gönderiye gidin.

  2. Paylaş düğmesine, ardından Bildir seçeneğine dokunun.

  3. Taklit ürünler ve fikrî mülkiyet seçeneğine dokunun.

  4. Sahte ürünler seçeneğine dokunun.

  5. Başkaları tarafından ihlal şüphesi seçeneğine dokunun.

  6. Gönder seçeneğine dokunun.

  

2. Seçenek: Hak sahibiyim

Hak sahibi veya yetkili temsilciyseniz bu seçeneği belirleyin. Bu seçenek hukuki işleme yöneliktir ve fikrî mülkiyet hakları kapsamında korunan çalışmanızın izniniz dışında TikTok web sitesi veya uygulamasında yayınlandığını düşünüyorsanız kullanılır.

  • Not: Bu bildirim seçeneği yoluyla gönderilen tüm bilgiler, içerik yükleyicisine veya lumendatabase.org adresine yönlendirilebilir ya da raporunuzu soruşturmak için TikTok veya üçüncü bir tarafça halka açık hâle getirilebilir.

  Uygulama içi bildirme için:

  1. TikTok uygulamasında, bildirmek istediğiniz gönderiye gidin.

  2. Paylaş düğmesine, ardından Bildir seçeneğine dokunun.

  3. Taklit ürünler ve fikrî mülkiyet seçeneğine dokunun.

  4. Sahte ürünler seçeneğine dokunun.

  5. Hak sahibiyim seçeneğine dokunun.

  6. Gerekli adımları izleyerek Telif Hakkı İhlal Raporu formu veya Ticari Marka İhlal Raporu formunu doldurun.

Sorumluluk Reddi

Bu sayfada sağlanan içerikler, yasal öneri yerine geçmez. İçerikler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve eğitim için kullanıma yöneliktir.

OSZAR »